"Nincs semmiféle B-terv" - közölte Lefterisz Papaianakisz, a migrációs ügyekben illetékes athéni polgármester-helyettes.
Nincs alternatívája a migrációs hullám feltartóztatását célzó EU-török menekültügyi egyezménynek, az emberi jogi megfontolások ellenére elrendelt törökországi rendkívüli állapot ellenére sem – hangzott el a görög polgármesterek pénteken Athénban kezdődött konferenciáján.

“Nincs semmiféle B-terv” – közölte Lefterisz Papaianakisz, a migrációs ügyekben illetékes athéni polgármester-helyettes. A megállapodás március 20-i hatályba lépése óta alig érkeznek migránsok Görögországba a török partokról, de több ezer menekült nem hagyhatja el a görög szigeteken létesített fogadóközpontokat menedékkérelmük elbírálásáig. Ha a megállapodás kudarcot vall, akkor “a rendszer két-három nap alatt összedől Számoszon, Híoszon, és a görög szárazföldön is” – tette hozzá.

Kati Piri, az Európai Parlament jelentéstevője visszautasította azokat a követeléseket, hogy az aktuális törökországi események miatt függesszék fel a megállapodás végrehajtását. “Úgy már nem lesz 3 millió szíriai menekült Törökországban? És emiatt hagyjuk abba az ankarai kormány támogatását a menekültek ellátásában?” – kérdezte a magyar származású holland politikus. Hozzátette: a sikertelen török puccskísérletet követő tömeges elbocsátásoknak, különösen az oktatási szférában és az ankarai belügyminisztériumnál messzemenő következményei lesznek, de nem lesz kihatása a menekültügyi egyezményre.

A pénteki konferencián Szotirisz Alekszopúlosz, az egyik menekülteket segítő szervezet szóvivője elmondta: hónapokig tartó huzavonát követően hétfőre ki akarják üríteni az Athén kikötővárosában, Pireuszban kialakult hevenyészett menekülttábort.

Jelenleg mintegy 800 migráns tartózkodik a kikötővárosban, többségük szíriai. Az embereket a közeli Szkaramangasz kikötővárosában kialakított konténertáborban akarják elszállásolni. Az afgán menekülteket pedig a görög fővárostól északra lévő Oinofitába vinnék. A segélyszervezet munkatársa szerint mindkét táborban jelentősen jobbak az egészségügyi körülmények, mint Pireuszban, ahol a migránsok parkolóban felvert sátrakban és a híd alatt laknak.

A hatóságok eredetileg még áprilisban tervezték a tábor felszámolását, amelynek egy részét néhány napja már felszámoltak.

MTI