A müncheniek összetartása példaértékű volt tegnap este. A müncheniek összefogtak és segítettek egymásnak, ahol szükség volt rá. 2300 rendőr volt jelen tegnap este a városban, Ausztriából is érkezett segítség a KOBRA nevű csoport.  Mára lassan helyre állt a rend.
A német rendőrségnek minden oka megvolt rá, hogy terrortámadásra gyanakodjon a tegnapi lövöldözés után. Ezt azonban szombat reggelig még nem sikerült tisztázni.

Amit jelenleg tudni, hogy a 18 éves német-iráni fiu (német-iráni állampolgár) már Németországban született és eddig rendes életet élt, újságot hordott ki. A későbbiek során mindent meg fogunk róla tudni.

9 embert ölt meg, több mint 10 embert sebesített meg fépfegyverrel ámokfutása közben egy müncheni bevásárlóközpontban.

A tettes végzett önmagával, a rendőrség jelenleg a lakását kutatja át és keresi, milyen kapcsolatai voltak, milyen életet élt, milyen okból követhette el a tettét, annyit tudni, hogy depressziós volt.

A jelentések szerint a rendőrség a fiu apját kihallgatás alatt tartja. Az apjának egy taxi vállalkozása volt Münchenben. A hírek, miszerint a belvárosban is lövöldözések voltak, mára kiderült a hír nem valós.

Egy fontos video került napvilágra, amelyben azt látni és hallani, hogy a tettessel egy helyi lakos az ablakból kiabál és próbál másokat figyelmeztetni, hogy fegyver van a tettesnél. A tettes akkor elmondta magáról, hogy ő német és pszichiátriai kezelés alatt áll (ill. állt) és elmondta, hogy egy olyan helyen lakik, ahol a társadalom úgymond legalja él, a Hartz 4 -esek, akik valamilyen oknál fogva hosszú távon nem találtak munkát, vagy nem akartak.

Egy dokumentum film alapján, amit egy ilyen lakónegyedről láttam a német tv-ben, sajnos ez a kilátástalanság lakónegyede, nehéz kilépni belőle. Pedig őket a társadalom tartja el, fizeti a lakásukat és kapnak költőpénzt. Ennek ellenére sok köztük az ilyen-olyan módon leszázalékolt ember, akik egészségügyi szempontból nem képesek munkavégzésre. Németország szerte sok ilyen lakónegyed létezik és sok német is lakik ilyen helyen. Mondani sem kell, milyen nagy lehúzó erő ez egy fiatal számára.

Németország most egy alapos önvizsgálatot fog tartani, összegyűlnek az okosok, hogy megbeszéljék, a jövőben hogyan lehet kezelni az ehhez hasonló szituációkat.

Sajnos amit eddig hallottam nem túl kecsegtető, hiszen főleg arról beszéltek, hogy a terror elérte mostmár Németországot is, ezzel meg kell tanulni együtt élni és szinte kivédhetetlenek az ilyen fajta támadások.

Mindenesetre továbbra sincs kizárva, hogy radikális terrorcselekményről lehetett szó, hiszen a pár napja történt würzburgi vonattámadás után, ahol egy 17 évesnek mondott pakisztáni menekült baltával támadt utasokra, tette mögé állt az IS.