Szigorú eljárást követően kaphat munkavállalási tartózkodási engedélyt az a harmadik országból érkező állampolgár, aki Magyarországon szeretne elhelyezkedni – tájékoztatta a Magyar Időket a Belügyminisztérium.
Csak az a harmadik országból, vagyis az Európai Unión kívülről érkezett munkavállaló kaphat tartózkodási engedélyt Magyarországon, aki igazolja, hogy tényleges munkavállalási céllal érkezett hazánkba, tehát már megállapodott a munkaadójával – közölte a Magyar Időkkel a Belügyminiszté­rium (BM).

A foglalkoztató lehet vállalkozás, szövetkezet vagy egyéb társaság, lényeg, hogy a beutazás célja a jövedelemszerzés legyen, mindez igazolhatóan. A tartózkodási engedély elbírálása 70 napot vesz igénybe, de ha a kormány által stratégiailag kiemelt vállalat foglalkoztatja az ideérkező, környező országban élő munkavállalót, ez az idő 60 nap.

A BM közlése szerint a munkavállalási célú tartózkodási engedélyt a kérelmező tartózkodási helyén kell benyújtani, az állampolgárság szerinti országban. A tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum kiadását a harmadik országbeli állampolgár még a beutazást megelőzően, a tartózkodási engedély kiadása iránti kérelemmel együtt igényelheti.

Az eljárás kezdetén, tehát a kérelem benyújtásakor a biometrikus adatokat is tartalmazó, tartózkodásra jogosító okmány kiállítása miatt fényképet készítenek és ujjlenyomatot is rögzítenek; ez a procedúra kötelező a leendő munkavállalók számára. Előfordulhat olyan is, amikor nem a munkavállaló, hanem a foglalkoztató kérelmezi a tartózkodási engedélyt.

Ebben az esetben a fenti adatrögzítési és egyéb eljárások miatt a hatóság felhívására az ügyfélnek személyesen meg kell jelennie a hatóság előtt. A tartózkodási engedély átvételére jogosító vízumot – a regionális igazgatóság döntése alapján – a konzuli tisztviselő adja ki.

A Belügyminisztérium ugyanakkor kiemelte: Brüsszelen kívül senki sem akarja elárasztani Európát és a munkaerőpiacot a jelenlegi bevándorlási hullámban érkezőkkel. Elsősorban a magyar embereknek nyújt munkát a kormány, amit az is bizonyít, hogy a baloldali kormányok alatt 12 százalék volt a munkanélküliség, amely napjainkra 5,5 százalékra csökkent.

A tárca felidézte: az Európai Parlament múlt heti ülésén az európai és a magyar baloldali politikusok a migránsok foglalkoztatásának könnyítése mellett szavaztak, és az EU-s polgároké elé helyezték az unión kívülről érkezők munkavállalását.

„A bevándorláspárti erők azt a hazug érvet terjesztik, hogy az európai munkaerőpiacnak szüksége van a bevándorlókra, de ez az állítás megbukott, a német adatok jelzik, hogy az egymillió bevándorlóból mindössze 54 főt tudnak alkalmazni a német nagyvállalatok” – fogalmaztak.