Hozzávalók / 6 adag

500 g finomliszt
25 g friss élesztő
2 dl víz
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
6 ek vaj
2 ek friss rozmaring (ha szárított, elég 1 ek)
5 ek szódabikarbóna
200 g reszelt mozzarella
50 g reszelt parmezán sajt
1 db tojás

Elkészítés

Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 100 ml langyos vízben. Egy öblös tálba öntjük a lisztet, sót, felaprított rozmaringot, vajat, habos élesztőt, és ha kell, hozzáadunk még 100 ml vizet, majd összegyúrjuk. A tésztát konyharuhával lefedjük, kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, 8 vagy 16 részre osztjuk, attól függően, hogy mekkora pereceket szeretnénk. Kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük, majd sodrófával kinyújtjuk.
A sajtokat összekeverjük, a kisodort tészta egyik hosszanti oldalára halmozunk belőle, majd visszasodorjuk rúd formába, és pereceket formázunk.
Egy lábosban vizet forralunk, feloldjuk benne a szódabikarbónát, és a lobogó vízben 1-1,5 percig főzzük a pereceket.
A kifőzött pereceket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tojást 1 ek vízzel elkeverjük, megkenjük vele a pereceket, ízlés szerint megszórhatjuk őket sóval, rozmaringgal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.