Azt ugye mindnyájan tudjuk, hogy a menekülteket azért kell beengedni, mert ők nem terroristák, hanem a terror áldozatai, és éppen a terror elől menekülnek hozzánk. És ez nyilván a legtöbb esetben így is van. De azért most, hogy Németországban egy héten belül három menekült gyilkolt vagy próbált gyilkolni (egy negyedik pedig menekültek gyereke), érdemes visszaolvasni a legutóbbi támadónak, és mellesleg Németország első öngyilkos merénylőjének, Mohammad Daleelnek 2014-ben benyújtott menedékjogi kérelmét.
Például szerepel benne a legjobb indok, amivel egy későbbi öngyilkos merénylő menedékjogot kérhet, mármint, hogy fél a haláltól Szíriában. A német Willkommenskultur diadala, hogy legalább ennek a leküzdésében sikerült segíteni. Mit tudunk még meg az aktából, hogy miért kellett eljönnie? Hát, hogy soha nem akar senkire fegyvert fogni, és fél, hogy ha visszatér Szíriába, akkor ott belőle is gyilkos válna. Azt is mondja még, hogy egész családja odaveszett Aleppóban egy bombatámadásban és valóban, a mostani boncolásnál találtak is a lábában régebbi repeszeket.

Mindennek ellenére a szívtelen német hivatalnokok 2014 decemberében elutasították a kérelmét és úgy döntöttek, hogy vissza kell mennie Bulgáriába, az első EU-tagállamba, ahol regisztrálták. Ami – mint tudjuk – nem történt meg, s mostanra az is kiderült, miért nem. Az ügyvédeinek orvosi okokra, azaz a férfi pszichés zavaraira hivatkozva sikerült többször is elhalasztaniuk a 27 éves férfi kiutasításának végrehajtását, amiben nagy segítségükre volt a térség egyik parlamenti képviselője, aki elszántan (és sikeresen) lobbizott azért, hogy Mohammad maradhasson.

Harald Weinberg a kelet-német posztkomcsikat és a nyugati szélsőbalosokat egyesító Baloldal politikusa, már második ciklusát tölti a parlamentben, persze listáról, mert azért Bajorországban egyéni körzetben nyerni eddig sem tűnt elérhető álomnak számára és nehéz elhinni, hogy a javultak volna erre a jövőbeni esélyei. Amikor a legpacifistább párt tagjához méltóan éppen nem a harmadik világ kizsákmányoltjait védi és a militáns Amerikát, meg az egész nyugati világot támadja, akkor elsősorban kórházpolitikával foglalkozik, úgyhogy remélhetőleg legalább a merénylet sérültjei jó ellátást kapnak.