A Fülöp-szigeteki hadsereg szombaton ásott ki egy lefejezett holttestet, amely valószínűleg Robert Hallé lehetett. A kanadai férfit és társait az Abu Szajjaf nevű, szélsőséges iszlamista terrorcsoport ejtette túszul. Hallt körülbelül két hete fejezték le.
Fotó: Europress / STR – AFP
Hallt azután fejezte le az Iszlám Államhoz hű terrorista csoport, hogy a váltságdíj kifizetésének határideje lejárt – írja a Guardian.

A Kamuntayanban élő falusiak vezették el a katonákat arra a helyre, ahol a kanadai túsz holttestét megtalálték. Hallt június 13-án fejezték le, fejét egy római katolikus katedrális elé tették le.

Maj Filemon Tan regionális katonai szóvivő szerint nagyon valószínű, hogy a kiásott holttest Hallé, de a kórboncnok és az orvosi szakértők még nem azonosították.

Hallt és társait – a kanadai John Ridsdelt, a norvég Kjartan Sikkengstadot és a Fülöp-szigeteki Marites Flort – tavaly szeptemberben rabolták el egy Samal-szigeteki üdülőközpontból, és csónakkal az elszegényedett, főképp muszlimok lakta Sulu államba vitték őket.

Elsőként Risdelt fejezték le a terroristák, fejét egy zacskóba tették. Sikkengstad még mindig az Abu Szajjaf fogságában van, Flort viszont már sikerült kiszabadítani.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elítélte a gyilkosságokat, és arra szólította fel a világ országait, hogy ne fizessenek váltságdíjat, ha az állampolgáraikat fogva tartják, mert ezzel csak további túszejtésekre bátorítanák a milicistákat.

Fülöp-szigetek hadserege nemrég átfogó hadműveletet indított Suluban a milicisták ellen, több tucatot megöltek közülük.

Az Abu Szajjafnak közel 400 fegyveres tagja van. A csoport szerepel a Fülöp-szigetek és az Amerikai Egyesült Államok feketelistáján is, miután többször is bombával robbantott, túszul ejtett, megkínzott vagy lefejezett embereket. A csoportot meggyengítették az évek óta zajló harcok, de még mindig nemzeti fenyegetést jelent az országban.