"Csak egy sör!" - hangzik az egyik leggyakoribb mondat kocsmába menés előtt. De azt, hogy valójában hány korsó csúszik, dől majd a gallér mögé, azt valójában az agy kétféle neuronja határozza majd meg.
Egy frissen megjelent tanulmány szerint az agyban található kétféle idegsejt, ami meghozza a döntést: a D1, amely azt dönti el, hogy tovább iszunk, és a D2, amely megálljt parancsol a további italozásnak. A korábbi kutatások már bebizonyították, hogy az alkoholfogyasztás megváltoztatja a közepes méretű tüskés neuronok fizikai struktúráját és funkcióját a döntéshozatalért felelős agyterületen.

A D1 neuronok az agy "mehet" jelzésért, míg a D2 neuronok a "nem mehet" jelzését felelnek. Mikor alkohol kerül a képbe, a D2 az egyetlen, ami képes leállítani a további fogyasztást.

"A függőség szempontjából vizsgálva a D2 neuronok jók" - véli a tanulmány egyik szerzője, Jun Wang. A kísérlet során a doktor és csapata egereket treníroztak alkoholfogyasztásra, méghozzá kétüveges módszerrel, amihez egy alkohollal és egy vízzel teli ivóedényt használtak fel. Ezután szelet-elektrofiziólógát - az agytól elkülönített szinapszisok vagy idegi áramkörök vizsgálata - alkalmaztak a neuronok erősségének feltérképezésére. Mindemellett más módszerekkel is próbálták manipulálni az idegi aktivitást, majd feljegyezték annak következményeit az egerek alkoholfogyasztási szokásaira.

Mint kiderült, a jelentős mértékű alkoholfogyasztás és az azutáni megvonás csökkentette a neuronok közti kapcsolat erejét. Azaz, a D2 jelek sokkal kevésbé voltak erősek, és az egerek hozzászoktak, hogy alkoholt keressenek maguknak. Mikor túl sokat ittak, a D2 teljesen deaktiválódott még az egyébként nem alkoholista egerek esetében is, azaz nem volt, ami megálljt parancsolt volna a fogyasztásnak.

Wang szerint hasonló a helyzet a folyamatosan alkoholizáló fiataloknál is, akik minél többet isznak, annál többre vágynak, és nem állnak le.

A tudósok képesek voltak arra is, hogy a neuronok segítségével úgy manipulálják az egereket, hogy még az alkoholista egerek se vágytak több alkoholra.

Mikor egy alkoholista leáll az ivással, az agy dopaminfelhasználási képessége csökken, azaz a jutalomközpont kevésébe lesz aktív. A rendszeres alkoholfogyasztóknál a dopaminfelhasználás egyébként sem működik rendesen, csak az egyre nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása képes örömet okozni.