Az Európai Unió eddig 468 migránst tudott Törökországba visszaküldeni a menekültválság közös kezeléséről kötött megállapodás életbe lépése óta – írta kedden a Rheinische Post című német lap.
A lap szerint a megállapodás április 4-ei életbe lépése óta 468 migránst szállítottak vissza Görögországból Törökországba, és az uniós tagállamok 798 migránst fogadtak be Törökországból.

A lap kiemelte, hogy “Törökország nem panaszkodhat”, hiszen az EU-nak eddig csupán 31 menekültet kellett volna befogadnia, mert a görög hatóságok a menekültügyi eljárások elhúzódása miatt még csak 31 szíriai állampolgárt küldtek vissza Törökországba. A megállapodás ugyanis azt írja elő, hogy a görög szigetekről visszaküldött minden egyes szíriai menekültért cserébe egy másik szíriait kell áttelepíteni Törökországból az EU-ba.

Az EU így túlteljesíti vállalását, de az átvett menekültek száma messze elmarad az előzetes becslésektől, amelyek alapján a megállapodásban rögzítették, hogy az EU felhasznál 18 ezer szabad helyet, amelyek egy korábbi áttelepítési terv nyomán maradtak meg, és önkéntes alapon megnyit egy további 54 ezer fős keretet Törökországból átvett menekültek szétosztására.

Recep Tayyip Erdogan török államfő azonban már többször fenyegetett azzal, hogy felrúgja a megállapodást, ha országa nem kapja meg az uniós vízummentességet.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a napokban azt mondta, hogy működik az EU-Törökország megállapodás, de nem tenné tűzbe a kezét azért, hogy ez így is marad a következő hónapokban. Ezzel kapcsolatban a Rheinische Post azt írta, hogy a kormánynak nincs B-terve a megállapodás kudarcára.

Forrás: 888.hu