Egymás után érkeznek a cégek második negyedéves pénzügyi jelentései. Az egyik legnagyobb vállalat vezetője most dörzsölheti a markát.
Kevésbé volt sikeres a második negyedév az Apple-nek, annál inkább nagy riválisának, a Samsungnak. De nemcsak a dél-koreai cég számolhatott be remek eredményekről, az Amazonnál is volt ok az örömre: történetének legsikeresebb negyedévét zárta, és ez, pontosabban a szárnyaló részvények a világ harmadik leggazdagabb emberévé tették Jeff Bezost, a cég első emberét.

Az Amazon még a Wall Street legoptimistább várakozásait is felülmúlta az elmúlt pénzügyi negyedévben. 30,4 milliárd dolláros bevételt produkált, ami messze meghaladta a 29,55 milliárd dolláros előrejelzést és 31 százalékos növekedést jelentett az elmúlt év hasonló időszakához képest. A nettó jövedelem 857 millió dollár volt, a cég történetének legjobb értéke. Egy Amazon-részvény 1,78 dollárt ér, ez is meghaladja az 1,11 dolláros becsléseket.

Ez már az ötödik negyedév, hogy az Amazonnak szép profitja van, ami elismerésre méltó egy olyan cégtől, amely történelmileg a null szaldó körül egyensúlyozott. Jeff Bezos kitartóan ragaszkodott a stratégia-váltáshoz, lemondott a rövid távú jövedelmezőségről, és folyamatosan új bevételi forrásokat keresett. Ez a stratégia meghozta a gyümölcsét, az Amazon nagyobb felhőszolgáltatóvá vált, mint 14 őt követő vetélytársa együttvéve.

Még a hardverrészleg is, amelyik szinte elhanyagolható növekedést produkált, most szépen teljesített, az Echo hangszóró várakozáson felül fogyott, és az 50 dolláros belépőszintű Fire tabletet is vitték, mint a cukrot – az IDC szerint több mint 5,2 millió darab talált belőle gazdára. Összességében bejött az az elképzelés is, hogy a vékonyabb pénztárcájú felhasználókra is gondolnak.