Magas a magyar dinnye felvásárlási ára hétfő óta, jól indul a szezon a termesztőknek - mondta csütörtökön a Medi-Fruct Termelői Értékesítői Szövetkezet dinnyeértékesítéssel foglalkozó vezetője.
Illusztráció. MTI Fotó: Komka Péter
Grósz György ismertetése szerint hétfőn jelent meg a magyar dinnye a belföldi piacon, kompenzációs felárral együtt azóta 55-60 forintot adnak kilójáért a felvásárlók. A tavalyinál 10-12 százalékkal magasabbról indultak az árak, és ilyen hosszú ideig nagyon régóta nem maradtak ilyen szinten – mondta.

A minőségről szólva Grósz György elmondta: jelenleg kifogástalan a dinnye, ám a szezon végéig – amely reményeik szerint az előző éveknél valamivel tovább, augusztus közepéig tart majd – még nagyban befolyásolhatja ezt az időjárás. Jelenleg nagy a hőmérsékletkülönbség a nappal és az éjszaka között, ami nem kedvez a dinnyének.

A szakember szerint hektáronként 700-1100 mázsa dinnye jó termésnek számít, és az idén ennél jobb hozamra van kilátás.  Grósz György szerint várhatóan e hét végére töltik fel a termelők a belföldi piacokat, a jövő héten megindulhat az export.

A Spar Magyarország csütörtökön azt közölte, hogy a hazai dinnyetermelők érdekében az első magyar dinnyetételek megjelenésekor azonnal felhagy az importtal, és kizárólag belföldi dinnyével tölti fel országos hálózatát. A Spar tavaly július és szeptember között 4,7 millió kilogramm dinnyét értékesített, és ezt a mennyiséget várhatóan az idén is eléri – közölte a társaság. A Lidl Magyaroszág korábban úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy július 1-jétől kizárólag magyar dinnyék érkeznek raktáraiba. Az áruházlánc a 2015-ös szezonban összesen 7050 tonna dinnyét értékesített a bel-és külpiacokon.

MTI