Legalább három elkövetője és több halottja van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek - jelentette a Bild című lap az online kiadásában Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva. A miniszter elmondta, hogy a tetteseket még nem sikerült kézre keríteni. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az elmúlt öt évben végrehajtott lőfegyveres terrorista akciókról:
2012. március 11-19., FRANCIAORSZÁG: Egy algériai származású férfi, az al-Kaida tagja március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a Toulouse és Montauban városában, majd 19-én három gyermeket és egy rabbit lőtt le a toulouse-i zsidó iskola előtt.

2015. január 7., FRANCIAORSZÁG: A Charlie Hebdo szatirikus újság párizsi székházában egy algériai származású, az al-Kaidával kapcsolatban álló testvérpár 12 embert lőtt agyon. Január 8-án egy mali származású harmadik iszlamista terrorista Párizsban lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, másnap egy kóser kiskereskedésben négy embert ölt meg. Mindhárom terroristával 9-én végeztek a kommandósok.

2015. március 18. TUNÉZIA: Huszonkét ember, köztük számos turista vesztette életét, amikor fegyveres terroristák a tuniszi Bardo múzeumban a látogatókra támadtak.

2015. június 26.  TUNÉZIA: Harmincnyolcan haltak meg két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexum, az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandon, amikor egy terrorista egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húzott elő, és tüzet nyitott a fövenyen pihenő turistákra. A parti lövöldözés után behatolt az Imperial Marhabába, ahol folytatta a vérengzést.
2015. november 13. – FRANCIAORSZÁG: Párizsban hét helyszínen, éttermeknél, koncertteremben és a nemzeti stadion közelében követtek el összehangolt terrortámadást, a 130 halálos áldozat közül több mint húsz külföldi volt. Először a Saint-Denis elővárosban lévő stadion egyik bejáratánál robbantotta fel magát egymás után három merénylő. Közben a fővárosban, a X. kerületben, a Le Carillon nevű bár és a Petit Cambodge étterem teraszán ülő vendégekre adtak le lövéseket, 15 ember halálát okozva és tízet megsebesítve. A XI. kerületben az A la Bonne Biere nevű söröző előtt öt embert lőttek le, nyolcat pedig súlyosan megsebesítettek. A közeli La Belle Équipe nevű étterem teraszán ülő vendégek közül 19-et öltek meg, 9-et pedig súlyosan megsebesítettek a merénylők. A Comptoir Voltaire étteremben pedig egy terrorista önmagát robbantotta fel, ott egy ember súlyosan megsérült.

2015. december 2. – EGYESÜLT ÁLLAMOK: A kaliforniai San Bernardinóban a 27 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook 14 embert megölt, 21-et megsebesített az egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén.

2016. június 12. – EGYESÜLT ÁLLAMOK: A 29 éves afgán származású Omar Mateen, aki a támadás előtt hűséget esküdött az Iszlám Államnak 49 embert mészárolt le az orlandói Pulse melegbárban.

MTI