Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő szokásos csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatóján a legújabb kormányülés utáni döntések is szóba kerülnek.
A sajtótájékoztató elején a magyar kormány nevében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter őszinte részvétét fejezte ki a Hortobágyon hősi halált halt tűzszerészek családja számára. Hangsúlyozta: ők mindannyiunk halottai, ezért az állam gondoskodni fog az árvákról is.

Az október 2-ára kiírt népszavazással összefüggésben a miniszter elmondta: azt fogják kérni mindenkitől, vegyen részt a referendumon és erősítse meg a kormányt abban a közdelemben, amit Magyarország védelme érdekében folytat.

Saját magunkat védjük

A biztonság rovására semmilyen kompromisszum nem engedhető meg, saját magunkat védjük, meg kell erősítenünk a határokat – hangsúlyozta a szokásos csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón Lázár János.

Kiemelte: ellenőrzés nélkül nem jöhet senki, csak olyan, akit Magyarország beenged a határon és hozzájárul a tartózkodásához. Meg kell védeni a jogunkat, hogy eldönthessük, kit engedünk be, meg kell védeni a határokat, ezért volt szükség az erre vonatkozó jogszabályok átalakítására – magyarázta.

Méltánytalan Magyarországot vádolni

A miniszter hangsúlyozta: méltánytalan európai politikusok és nemzetközi szervezetek részéről Magyarországot vádolni, szolidaritást számon kérni rajta. Mi lenne az igazi szolidaritás, ha nem az, hogy Magyarország – nagyrészt saját forrásból – védi Európa határait, és megpróbálja feltartóztatni azokat, akik kontroll és papírok nélkül akarnak idejönni? – tette fel a kérdést.

Az osztrák fél által bevezetett határellenőrzés kapcsán a miniszter elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte a belügyminisztertől, hogy az osztrákokkal közösen keressen megoldást a helyzet megoldására. Az osztrák-magyar kapcsolatok rendezésében érdekelt a kormányzat – mondta.

Liget: nőni fog a zöldterület

A Városliget körül folyó vitával összefüggésben a miniszter arról tájékoztatott, hogy a kormány szempontjából tanulságos az Ipsos felmérése, amely szerint a projektet akkor támogatják, ha a zöldterület nő.

A kormány azt vállalja, hogy a meglévő zöldterületet rehabilitálják, új fákat ülteltetnek, a zöldfelületet érdemben növelik. A kormány számára fontos a liget épületetinek rahíbilitációja – mondta.

Átalakul a kormányszerkezet

A már bejelentett három új kormánybiztos személyén túl a miniszterelnök úgy döntött, hogy a kormány szerkezetében további változásokat vezetnek be – közölte a miniszter.

Elmondta: a kormány munkája két kormánykabinetbe tagozódik majd, a kormány döntéseiben ezek vesznek részt. A gazdasági és a stratégiai kabinet a kormány döntéselőkészítő szervei lesznek, miniszterrel az élükön.

A döntés azt a célt szolgálja, hogy több idő maradjon a jelentős döntések előkészítésére, a kormányzaton belül folyó egyeztetésekre. Az is cél, hogy hatékonyabbá váljon a kormányzati tevékenység a következő két esztendőben. A végrehajtás folyamatban van – mondta Lázár János.

Személyi változásokat miniszteri szinten nem tervez a kormányfő – szögezte le.