Közel háromezer olyan házasságot kötöttek Törökországban, ahol a férj korábban szexuálisan zaklatta vagy meg is erőszakolta a feleséget. A házasságok hátterében nem a szerelem, hanem a börtönbüntetés elkerülésének lehetősége áll.
A kibúvóra az ország Legfelső Bírósága hívta fel a figyelmet. Mustafa Demirdag a fellebbviteli bíróság szexuális bűnügyeket vizsgáló részlegén dolgozik - mint mondta, közel 3000 olyan házasságot kötöttek, amelyben az erőszakoló az áldozatát vette el - írja az Independent.

Demirdag azt mondta, a vizsgált esetek közt vannak olyanok is, amelyeknek az áldozatai még csak öt évesek voltak. Egy esetben pedig egy lányt elraboltak és hárman többször is megerőszakoltak, viszont mikor az egyik férfi elvette az áldozatot, azzal automatikusan mindhármuk esetében megszüntették a büntetőeljárást.

Az ilyen fajta házasságok nem elfogadhatóak. Kegyetlenség arra kényszeríteni valakit, hogy olyan emberrel házasodjon össze, olyan emberrel élje le az életét, akivel nem akar együtt lenni."
A bíróság szerint nemi erőszakos esetekben az elkövetők 16 évig és nyolc hónapig tartó börtönbüntetést kaphatnak. Azt azonban elismerték, hogy voltak olyan esetek, amelyben az ítélet nem volt "fair".

Példaként Demirdag felhozta egy 15 éves lány esetét, aki egyik szomszédjába lett szerelmes.

"Éjszaka felhívta telefonon a fiút, és azt mondta, öngyilkos lesz, ha a fiú nem rabolja el őt. Ezért a fiú elrabolta. Aztán a helyi szabályok alapján összeházasodtak. Mikor az eset eljutott hozzánk, már évek óta házasok voltak, és már három gyerekük is született. A korábbi törvények alapján a fiút nyolc év négy hónap börtönre ítéltük volna, de az új rendelet alapján 16 év nyolc hónapot kap. Fairnek hangzik? Szerintem nem. De én alkalmazom a törvényt."

Törökországban 2012-ben fogadták el a családon belüli erőszakról szóló törvényeket, miután korábban nem tudták megvédeni az áldozatokat, és ezért az Emberi Jogok Európai Bírósága kritizálta az országot.

Múlt évben a török bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt három férfit, miután megpróbálták megerőszakolni, majd meggyilkolták a 20 éves Özgecan Aslant. Az eset hatására országszerte több ezren vonultak utcára.