Orbán Viktor a tusnádfürdői előadása utáni fórumon beszélt arról, hogy mivel a britek unióból való kilépésével a kontinens katonai ereje jelentősen csökkent, létre kell hozni egy európai hadsereget, amely valódi közös haderő lenne, valódi közös ezredekkel, közös vezénylési nyelvvel és közös szerkezettel.
A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nemzeti költségvetéseket át kell gondolni, a hadiipart be kell illeszteni a gazdaságpolitikai gondolkodásba. Szerinte egy európai hadseregnek két irányban kell megvédenie a kontinenst, kelet és dél felé, és ez összefügg a terrorizmus és a migráció elleni védekezéssel.

Felmerül a kérdés – Orbán Viktor is utalt rá –, hogy a közös haderő milyen szerepet vállalhat a migrációs probléma megoldásában, reális szcenárió-e az, hogy az afrikai és/vagy közel-keleti válsággócokban beavatkozik majd. Tény: Európa jelenleg nem rendelkezik olyan katonai potenciállal, amely például a szíriai polgárháborút megoldhatná – vagy ha ez az erő rendelkezésre is állna, a tagállamok nem biztos, hogy meg tudnának egyezni abban, hogy egyáltalán melyik oldalon avatkozzanak be. Ezért úgy tűnik, hogy ha létre is jön az európai haderő – amelynél azért Európának vannak égetőbb problémái is –, az leginkább missziós, béketeremtő vagy kiképző feladatokat láthatna el.

Forrás: atv.hu