Elképesztő átjáróház lett Németországból a szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint. Először fordult elő, hogy több mint kétmillióan érkeztek, és közben közel egymillióan távoztak.
Sorba dőltek tavaly a német csúcsok. 2015-ben 2, 1 millió bevándorló érkezett az országba, ám 45 százalékuk nem ázsiai menekült volt, hanem európai polgár. A legmeghökkentőbb azonban, hogy időközben kétezer híján egymillió ember vándorolt ki az országból. Vagyis összesen 1,1 millió fővel lettek többen. A közlemény szerint egyszerre három folyamat érinti Németországot:

1. az uniós beáramlás,
2. a menekültek érkezése,
3. a kivándorlás.

Mivel ez a legkevésbé ismert, kezdjük most a kivándorlással. Itt is emelkedő tendenciával kell számolni, kilenc százalékkal nőtt a Németországot elhagyók száma 2014-hez képest, ezen belül azonban a német állampolgárok kiáramlása tízezer fővel csökkent. Vagyis a ki- és a beáramlási többlet is zömmel külföldiektől származik.

A német statisztikai hivatal kiemelten kezeli, hány európai telepedett le Németországban, ők teszik ki ugyanis a 2,1 millió bevándorló 45 százalékát. A legnagyobb növekmény az albánoké, a zömmel Koszovóból érkező albánok száma megnégyszereződött tavaly, 12 000 ezerről 47 ezerre nőtt. Emlékszünk még rá, tavaly év elején rajtunk mentek keresztül. Az unióból románok (92 ezer) horvátok, (40 ezer) és bolgárok (40 ezer) érkeztek a legnagyobb számban, magyar letelepedőkről a statisztikai kiadvány közleményében nem esik szó.

A nettó migráció is a legmagasabb a Német Szövetségi Köztársaság történetében. A növekedést jól érzékelteti, hogy az újonnan érkező szírek száma 66 ezerről 298 ezerre nőtt, az afgánoké 11 ezerről 80 ezerre, az irakiaké 4 ezerről 60 ezerre, a pakisztániaké 7 ezerről 20 ezerre.

A továbbállók állampolgárság szerinti megoszlására azonban nem tér ki a közlemény, de a jelek szerint tömegével hagyják ott a migránsok Németországot is, és keresnek máshol új országot maguknak.