Nyolc év börtönre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék azt a most 30 éves nőt, aki 2014 augusztus 18-án megpróbálta megölni saját gyermekeit Százhalombattán. D. Lívia előbb kétéves fiát fojtogatta percekig puszta kézzel, majd ötéves lánya nyakára cipőfűzőt tekert. Az ítélet nem jogerős, a vádlott házi őrizetben várhatja a másodfokú ítéletet.
Az első könnyet akkor ejtette elsőfokú tárgyalásán D. Lívia, amikor kirendelt védője elmagyarázta neki, hogy nagyjából fél év múlva kaphat behívót, hogy vonuljon börtönbe. Az azt megelőző órákat, amikor előbb a tanúk, majd ügyész és a bíró is elsorolták, milyen brutális kegyetlenséggel próbált végezni saját gyermekeivel – kifejezéstelen arccal ülte végig a fiatal nő.

– A vádlott éjjel felkelt és előbb kétéves kisfiát fojtogatta, majd amikor a kicsi már nem adott életjeleket, akkor ötéves lányát is megzsinegelte – részletezte a nő tetteit dr. Holdampf Gusztáv tanácsvezető bíró, aki hozzátette a büntetés kiszabása során – mivel emberölési kísérletről volt szó – akár az ötéves büntetési tétel felé is közelíthették volna az ítéletet, de a döntésnek mások számára is elrettentő hatásúnak kell lennie.

A nő érzelmek nélkül hallgatta a tanúk vallomásait

A fiatal nőről kiderült, hogy prostitúcióból tartotta fenn magát, ki is váltotta az ehhez szükséges egészségügyi igazolást. Két évvel korábban gyermekeit még saját anyja és nevelőapja felügyelete alatt nevelte, de 2014 februárjában elköltözött a kicsikkel a százhalombattai erőmű melletti szociális bérlakások egyikébe. Ugyanakkor a neki kiutalt mintegy 55 ezer forintos segély mellett a lakbére 35 ezer forint volt, gyakran előfordult, hogy a kicsiket átküldte a szomszédokhoz, hogy ott egyenek.

– A kiskorú veszélyeztetése vádpont vonatkozásában az eljárás alatt bebizonyosodott, hogy a gyermekek alultápláltak nem voltak, de messze elmaradtak saját korosztályuk fejlettségi szintjétől, mert nem kapták meg a kellő anyai gondoskodást – indokolta a bíró.

A bíró arra is rámutatott az elsőfokú ítélet indoklásában, hogy a szakértők szerint az anya legalább 30 másodpercig, legfeljebb 1-2 percig fojtogatta gyermekeit, majd átment a szomszédhoz és ott azt közölte: megöltem a gyermekeimet. A kicsik még akkor sem mutattak erős életjeleket, amikor a rendőrök megérkeztek. A kislány körül kiterjedt vérfoltot találtak, mert a nyakára tekert műanyagzsinór felületi sérüléseket is okozott, miközben a fojtogatás miatt agyi oxigénhiány állt be nála. Vagyis a szakértői vélemények alátámasztották: nem az anyán múlt az, hogy a kicsik végül életben maradtak. A védelem ezt vitatva adott be fellebbezést az ítélet ellen.
– Az egyik igazságügyi orvosszakértő véleményéből kiderül, hogy a kislánya nyakára tekert zsinórt változó intenzitással húzta D. Lívia, ami a szakértő szerint arra is utalhat, hogy nem volt teljesen határozott az elkövető szándéka – magyarázta védőbeszédében dr. Mészáros Mária, kirendelt védő. – Ezért kértük a törvényszéket, hogy az eset jogi minősítését emberölés bűntett kísérletéről változtassa életveszélyt okozó testi sértésre.

A bíróság szerint azonban D. Lívia lakásban hagyott búcsúlevele is megerősíti, hogy kitervelte tettét és kívánta, vagy legalábbis belenyugodott gyermekei halálába.

– Ugyanakkor az is kétségtelenné vált, hogy a vádlott – bár hagyott búcsúlevelet – nem próbált meg végezni magával, miután fojtogatta gyermekeit, vagyis nincs szó kiterjesztett öngyilkosságról – folytatta dr. Holdampf Gusztáv.

Az ítélet nyomán az ügyész súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett. Az elítélt ugyanakkor kisétálhatott a bíróságról, mert az elkövetés után bár bezárták őt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, de tavaly szeptemberben házi őrizetre változtatták a vele szemben alkalmazott kényszerintézkedést. Az elsőfokú ítéletbe beleszámították a korábbi fogva tartás időtartamát és azt is meghatározták, hogy a büntetése kétharmadának letöltése után D. Lívia feltételesen szabadlábra bocsátható. A másodfokú eljárásig azonban szabadon távozhatott, a házi őrizetet pedig elhagyhatja, hogy pszichiátriai kezelésben részesülhessen a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórházban.