Másfél órát töltöttem kint a Városligetben, a volt Hungexpo-irodaházak környékén, ahol változó számban, minimum tucatnyian, maximum kéttucatnyian strázsálnak a járdán egy rögtönzött kempingben. Odabent a kopaszok, odakint a ligetvédők; történni nem történt semmi, de a feszültség, ahogy mondani szokták, tapintható volt. Nem volt könnyű követni, mi a baj és ki kivel van, de álljon itt pár információ, ami többé-kevésbé biztosra vehető.
A ligetvédők azt szeretnék – azon túl persze, hogy vonuljanak ki a kopaszok és ne legyen Liget-projekt -, hogy bemehessenek és kihozhassák a bent maradt cuccaikat, és hogy szabadon, nyugiban tüntethessenek tovább a kerítés és az Olof Palme sétány közti kis területen.
Állítják: eltűnt egy csomó minden, a kopaszok laptopokat vágtak földhöz, bicikligumikat szúrtak ki, eltűnt 95 ezer forintnyi adomány, tönkretették a fő hangadó, Komáromy Gergely százezer forintos dobját is.
A kopaszok vezetője elmondta a kerítésen keresztül: akik “normálisan állnak a dologhoz”, azokat minden további nélkül beengedik, viheti a cuccait, ha tudja igazolni, hogy az övé.
Egyébként pedig a végzéseknek megfelelően járnak el, úgyhogy nem kell a duma.
Úgy tűnt, azt szeretnék, ha a ligetvédők odébb állnának, szabadon hagyva a területet, ahol most táboroznak; a munkások ott dolgoznának, például kijönnének préseltfa lemezeket rögzíteni a kerítés külső oldalára is.
Az aktivisták közül többen állították: megzsarolták őket, hogy ha nem hagyják mindezt, akkor kivágnak bent egy csomó fát és bokrot.
Valaki emiatt el is indította a riadóláncot, állítva, hogy rohamrendőrök és még több kopasz indult útnak a ligetbe, hogy őket kiszorítsák; a riadóláncot valaki más leállította, ám ettől még megérkezett pár tanácstalan operatőr és fotós, aki nem értette, miért hívták ide, amikor nem történik semmi.
Nem jöttek sem kopaszok, sem rohamrendőrök, de azért az egyik hangadó aktivista elhívta a “haverjait”, kérte, hogy a “biztonság kedvéért” baseballütőkkel jöjjenek, de ők sem jöttek.
Ezen a ponton vesztek össze: a pacifista frakció szerint annyi gesztust igazán gyakorolhatnának, hogy hagyják a munkásokat és a kopaszokat kerítést ácsolni, amire ráadásul még több plakát kifér majd, a keményvonalasok szerint nincs kompromisszum, harcolni kell, aki fél, az menjen inkább haza, a riadóláncra pedig igenis szükség van!
Végül úgy tűnt, szavazás lesz a kérdésről, fél óráig vártam, eldöntik-e, lesz-e, de nem döntötték el, úgyhogy inkább odébb álltam, hogy megírhassam ezt a cikket, lehet, hogy azóta szavaztak is, sőt, talán a rendőrök, a kopaszok, vagy a baseballütős haverok is odaértek.