Londbonban öt év alatt 90 százalékkal növekedett azoknak a gyerekeknek az aránya, akik késsel mentek iskolába. Ez a szám már önmagában is elborzasztó, de ha hozzátesszük azt is, hogy a brit kormány korábban ígéretet tett arra, hogy szigorúbban fogja akadályozni, hogy a kiskorúak valamilyen fegyvert vihessenek az iskolákba, akkor a kép még sötétebb.
Múlt évben a legfiatalabb gyerek, akinél fegyvert találtak, 9 éves volt, az azt megelőző évben pedig egy 8 és egy 9 évesnél is találtak fegyverként használható tárgyat – írja a Telegraph.

Míg 2011-ben csak 152 olyan esetet regisztráltak a brit fővárosban, mikor egy kiskorúnál fegyvernek minősülő tárgyat találtak az iskolában, 2015-re ez a szám majdnem megduplázódott: 286 esetről számolt be egy jelentés.

A rohamos ugrás az utolsó mért évben volt tapasztalható: 2014 és 2015 között 24 százalékos növekedést tapasztaltak. A hatóságok szerint ezt az arány csökkenteni lehetne, ha még több rendőr járőrözne a londoni iskolák környékén.

Sadiq Khan, London polgármestere arról beszélt, hogy megnövekedett a késsel elkövetett bűntények száma a fővárosban – csak ebben az évben legalább nyolc embert késeltek meg.

“Úgy gondolom, az iskolákban már fiatal korban beszélni kell a témáról. Attól tartunk, a tanárok tabutémának gondolják az erőszakot, a késsel elkövetett bűncselekményeket. Minden iskolának figyelmeztetnie kéne a diákjait arra a veszélyre, amit a kések használata vagy éppen az utcai bandák tagsága jelent. El kell magyarázniuk, hogy ha késsel járnak az utcára, nagyobb eséllyel lesznek bűntények áldozatai.”

A brit iskolásoknál már számtalanszor találtak késeket, de olyan eset is előfordult, hogy légfegyver vagy éppen sokkoló került elő a diákok táskájából.