A Jobbik számára kudarcos az év, a többi párt nem tud előretörni.
Minden júliusban publikáló közvélemény-kutató cég (Nézőpont Intézet, Publicus Intézet, Századvég, Tárki, ZRI Závecz Research) adatai alapján, ha most vasárnap lennének a választások, a Fidesz-KDNP hasonló vagy akár jobb listás eredményt érne el, mint 2014 áprilisában – derül ki a Közvélemény-kutatók portál Magyar Idők számára készített összesítéséből.

A kormánypártok a gyengélkedő ellenzékkel szemben egy bővülő szimpatizánsi táborral kezdhetnek neki a népszavazási kampánynak. Mind az öt mérés azt mutatja, hogy egyértelmű a Fidesz-KDNP vezetése a teljes felnőtt népességen belül és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve. A kormánypártok nagyjából 2-2,5 millió szimpatizánssal rendelkeznek.

A Jobbik számára az idei év egyértelműen kudarcos, a párt támogatottsága továbbra sem haladja meg a baloldali pártokét, az MSZP és a nemzeti radikális párt közötti olló pedig egyre szűkebb, 4 százalékpontos vagy az alatti.

A Publicus Intézet júliusi adatai szerint pedig az MSZP ugyan hibahatáron belül, de megelőzte a Jobbikot. Ennél a cégnél áll a legjobban az MSZP, itt 9 százalékpont a különbség a Demokratikus Koalíció és a szocialista párt között. Köztük az olló a másik négy kutatócég méréseiben lényegesen kisebb, a legszorosabb küzdelmet (3 százalékpont) a Századvég és a Tárki mérte. Az Együtt 0-2 százalékos táborral rendelkezik, míg a PM kizárólag a Nézőpontnál jelent meg mérhető pártként. Az LMP 3-5 százalékon áll.

A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve elmondható, hogy a Fidesz-KDNP hasonló vagy akár jobb eredményt érne el, mint 2014 áprilisában. Legjobban – 49 százalékkal – a kormánypártok a Tárkinál állnak, de a ZRI Závecz és a Századvég mérése szerint is a 2014-es 44 százalékos listás eredmény felett szerepelnének. Szintén figyelemreméltó, hogy míg a teljes népességen belül igen kicsi a különbség az MSZP és a Jobbik között, addig utóbbi szavazóinak magas aktivitása miatt a Jobbik a legvalószínűbb listás eredmények alapján magasan veri a szocialista pártot. A Jobbik a júliusi kutatási adatok alapján 18-23 százalékos táborral rendelkezik. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 21 százalékon – a Publicus Intézetnél áll. Mind az öt mérés alapján a szocialista párt magabiztosan vezet a DK-val szemben. Az LMP – kizárólag a Tárki és a ZRI Závecz adatai alapján – nem jutna be a parlamentbe, míg az Együtt és a PM egyik cégnél sem közelíti meg a bejutási küszöböt.