Lehetne még több hazai zsoké, a jó magyar képzés híre messzire eljutott, már Japánból is jelentkezett diák, aki itt, nálunk szeretne tanulni (Hallgassa meg a hanganyagot ide kattintva). 
A Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft. alagi telepén ősztől újabb 12 fiatal kezdi a zsokéiskolát. Reménységek persze az eddigiek között is vannak, a néhány nappal ezelőtti versenyen is volt komoly siker. Alagon a Lovas Utánpótlás Kupa következő fordulójára készülnek lovak és zsokék is – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A kora reggeli mozgás után, még a jó meleg előtt alapos zuhanyzás a jutalom. Legalábbis a négylábúaknak biztosan. Pető Sándor mester elégedett a felkészüléssel: már csak a zárógaloppokat adjuk, fölfrissítjük őket, van olyan ló, amelyiket már csak kondícióban kell tartani. 300 méteres kis gyorsmunkákat kapnak.

Másfél évesen kerülnek ide a lovak, elkezdenek velük dolgozni, és kétévesen indítják őket versenyeken. Megpróbálják a lovat és a lovast összhangba hozni, de nem árt, ha cserélgetik a lovasokat a lovakon, hogy „ne szokjanak egy kézhez” – mondta.

Zsokéutánpótlásból lehetne több is. Kovács Botond, az alagi zsokéképzés vezetője ezen dolgozik.

Tavaly 12 sráccal kezdtük az évfolyamot, négyen vannak „talpon”. Ez a lemorzsolódási arány elfogadható. Idén szintén 12 fiatalt sikerült „összetrombitálni”. Székelyföldről és Japánból is várnak egy tanulót. Dübörgünk tovább, nem állhatunk le – fogalmazott.

Hozzáfűzte: tavaly két tanuló is elszegődött külföldre, és elkezdett aggódni azon, mi lesz, ha a jó lovas szakemberek szedik a sátorfájukat. A tanulók azonban azóta visszajöttek – hangoztatta Kovács Botond.

Forrás: Kossuth Rádió - Hajnal-táj