Jön a forint bevezetésének hetvenedik évfordulója, már nagyban készülődik a jegybank.
A forint bevezetésének 70. évfordulójáról a Magyar Nemzeti Bank időszaki kiállítással, 10 000 forint névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérme, valamint az 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatának kibocsátásával emlékezik meg.

A kiállítás a Corvinus Egyetem C épületében 2016. augusztus 1. és 2016. szeptember 30. között tekinthető meg. Az évfordulóra készülő érméket Kósa István tervezte, hivatalos kibocsátásukra 2016. augusztus 1-jén, a kiállítás ünnepélyes megnyitóján kerül sor.

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök. Előlapjuk a megújított 20 000 Ft-os bankjegy grafikai elemeit idézi fel, rajtuk mikro-írással az évfordulós megemlékezés legfontosabb üzenetei (ÉRTÉKEK – FEJLŐDÉS – TRADÍCIÓ – IDŐTÁLLÓSÁG – STABILITÁS) kerültek ábrázolásra. Az előlapon találhatóak a kötelező érmeképi elemek: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a 10 000 illetve a 2000 értékjelzés és a „FORINT” felirat, a „BP.” verdejel, valamint a „2016” verési évszám.

A grafikai háttérben mikro-írással a jelenleg hivatalban lévő elnök, dr. Matolcsy György aláírása, ezzel párban a hátoldalon a forint bevezetésekor regnáló elnök, dr. Oltványi Imre szignója is helyet kapott.

Az ezüst emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készül, súlya 31,46 gramm; a színesfém réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből, súlya 30,8 gramm, átmérőjük azonos 38,61 mm, szélük recézett. Az ezüst emlékérméből 5000 darab készíthető tükörfényes (proof), a színesfém változatból szintén 5000 darab selyemfényes (BU) kivitelben.

Szembejön veled a boltban

Az évforduló jelentőségére való tekintettel az MNB az 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja 2 millió példányban. Az új 50 forintos technikai paramétereiben azonos a készpénz-forgalomban szereplő 50 Ft-os érmékkel, névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a megújított 10 000 forintos bankjegyről vett motívum, közepén Magyarország címerével látható, alsó köriratban pedig a „HETVENÉVES A FORINT” felirat szerepel.

Az új 50 forintos forgalmi érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd.