Írország keleti részén, Wicklow-ban, egy szállodában dolgozott együtt a feltételezett gyilkos és áldozata 2013 márciusáig.
Az ügyészség úgy véli, minden jel arra mutat, hogy Marta előre kitervelten ölte meg a magyar férfit
A lengyel származású, ma 29 éves Marta Herda a vád szerint szándékosan hajtott autójával a város melletti folyóba, s hagyta magára a járműben Orsós Csabát. A felszolgálónő hajnalban felajánlotta, hogy hazaviszi kollégáját a napi műszak után. A part mentén haladtak, amikor egy szemtanú szerint a kocsit vezető nő lelassított, mintha hezitált volna, majd újra gyorsított, és egy csattanást követően a jármű a folyóba zuhant. Ez a tanú csak az első tárgyalás után került elő, és pont az ő vallomása miatt tárgyalják most újra az ügyet.
Orsós Csaba
Az már korábban is ismert tény volt, hogy Marta tisztában volt vele: Csaba nem tud úszni.

Ő viszont igen, és az ő oldalán az ablak is nyitva volt, a férfi oldalán pedig nem. Martát mégis felmentették azzal az indokkal, hogy nem hagyta el a helyszínt, és segítségért is kiáltott, igaz, lengyelül. Egy másik szemtanú ugyanis azt állította, hogy látta a nőt, amint csurom vizesen a város irányába kezd futni, és közben azt ordítja lengyelül, hogy társa a vízben van, és segítsen valaki. A 31 évesen elhunyt Csaba testét két nappal később találták meg a folyóban.
Egy szemtanú szerint egyértelmű, hogy a nő szándékosan hajtott a folyóba
A perújrafelvételt azért is látta indokoltnak az ügyészség, mert az utat korlát szegélyezi, hogy az autósok véletlenül se tudjanak a sebes sodrású folyóba hajtani. Ez a tény, és az, hogy Marta gyorsan hajtott, azt bizonyítja a vádhatóság szerint, hogy a nő előre kitervelte a gyilkosságot.