Sajtóértesülések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök felmentette hivatalából Oroszország balti flottájának összes parancsnokát, miután a feltételezések szerint nem voltak hajlandóak konfrontálódni a nyugati hajókkal.
Közel 50 tiszt vált a tisztogatás áldozatává, köztük Viktor Kravcsuk altengernagy, valamint Szergej Popov vezérkari főnök is.

Az oroszországi jelentések szerint nem csupán a nyugati hajókkal való konfrontáció váltotta ki a váratlan lépést, hanem egy tengeralattjáró baleset, a toborzások és a katonai építkezések során flemerő hibák is közrejátszottak abban, hogy az orosz balti flotta parancsnokságának távoznia kellett.

A tisztogatás azért is lepte meg a sajtót, mert általában a magas rangú tiszteket sokkal “finomabb” módon szokták leléptetni Oroszországban. Különösen azért is érdekes Putyin részéről ez a radikális döntés, mert a tavalyi látogatása során még dicsérte a balti flotta teljesítményét.

Szakértők szerint a drasztikus döntésre azután került sor, hogy a balti flotta parancsnokai nem kívántak konfrontálódni a nyugati hajókkal, ezért Putyin megtorlást alkalmazott.

Ilyen jellegű konfrontáció volt például áprilisban az az incidens, mely során orosz vadászgépek közelítettek meg egy amerikai hadihajót a Balti-tengeren. Az esetről az USS Donald Cook amerikai romboló matrózai felvételt is készítettek.


Forrás: atv.hu