Az Egyesült Államokban az országos bűnüldöző művelet keretében 168 gyereket sikerült kiszabadítani a szexkereskedelem hálójából és ugyanebben az időszakban 281 kerítőt is elfogtak az USA-ban – közölte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). James Comey, az FBI igazgatója rámutatott, hogy a gyerekek szexuális kizsákmányolása ezúttal nem egy távoli országban, hanem az Egyesült Államokban történt. Comey aggasztónak nevezte, hogy egyre többen vannak azok a gyerekek, akiket az interneten keresztül prostituálnak. A gyerekrabszolgaság és gyerekmunka nem ismeretlen fogalom a világ nagy részén, hiszen a gyerekmunka kifizetődő.
Minden korban dolgoztatták a gyerekeket, de az ipari forradalom igen jelentős hatással volt a családmodellek átalakulására. A hagyományos családmodellben a férfiak a családfenntartók, a nők feladata a háztartás vezetése és a gyerekek nevelése. Az iparban dolgozó munkások bére nem volt elegendő a család eltartásához, ezért a nők munkába állítására is szükség volt. Ezt már csak egy rövid lépés választotta el a gyermekmunkától.
A nőket és a gyerekeket jóval kevesebb bérért lehetett dolgoztatni. A gyerekek egyre korábbi életkorban való munkába állítása, testi és szellemi erejének kizsarolása

egyre nagyobb mértéket öltött. Gyermekmunkások már az előző századokban is voltak, több tanulmány is ezt bizonyítja. 1803-ban készült egy tanulmány a magyarországi gyermekmunkák feltérképezésről. Néhány krajcárért dolgoztak a mezőgazdaságban, gyári és kisiparban, háziiparban, kereskedelemben. 1840-ben a magyar Országgyűlés szabályozta a gyermekfoglalkoztatást. Ma már csak 16 éven felüli személy vállalhat munkát. Diákmunkát a nyári szünetben a 15. életévét betöltöttek vállalhatnak szigorú feltételek között.

A 21. századi világunkban azonban nem ez a helyzet. A gyermekmunkások száma még a mai napig is óriási. Kb. 250 millió 5-14 éves korú gyermek dolgozik a fejlődő országokban, a család mindennapi betevőjéért. Afrikában, a munkák legveszélyesebb formáit végzik a gyerekek. Gyémántbányákban dolgoznak, cipőpucolást végeznek, utcai árusként dolgoznak, de sok gyereket besoroznak katonának, vagy prostitúcióra kényszerítik őket. Sok esetben eladják őket rabszolgának. A gyermekmunkások egyharmada afrikai országokban él. (Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szomáliában, Szudánban, Etiópiában Zimbabwében) Csádban és Szudánban gyakran rabolnak kiskorú gyerekeket és kényszermunkára fogják őket. Kolumbiában, Argentínában, Malajziában a Karibi térségben bányákban, mezőgazdaságban, halászatban, hulladékfeldozókban drogkereskedelemben és a dohánytermelő vidék ültetvényein a világ szeme elől eldugva, szexuálisan is kizsákmányolják őket.
Kifizetődő a gyermekmunka. Sok esetben fizetést sem kapnak. A szegénység és a kényszermunka kézen fogva jár ezekben az országokban. A szegény családok a gyerekeket, főleg a kislányokat már kicsi korukban eladják házi rabszolgának gazdag családoknak. A gyermekrabszolgaságra ítélt gyerekek 5 éves koruktól napi 8-14 órát is dolgoznak, gyakran egészségükre káros fizikailag is megerőltető munkákat végeznek. Iskolába nem járnak, játékra nem igen van idejük. Cipekednek a piacról, dolgoznak az ültetvényeken, veszélyes bányákban, vagy háztartási cselédként. Indiai szegények lakta területén a gyerekek téglagyárban dolgoznak, bár itt már tiltják a kiskorúak dolgoztatását. Felismerték, hogy ha megfelelő életkörülményeket biztosítnak, akkor meg lehet szüntetni a gyermekmunkát. Kötelezővé tették az oktatást.
A háborús környezetben, mélyszegénységben élő felnőttek egészségi állapota gyakran halálhoz vezet. A szüleiket elvesztő gyerekekre, mint a dögkeselyűk csapnak le az emberkereskedők. Elsődleges célpontjuk Távol-Kelet és Afrika. Itt virágzik a gyermekkereskedelem, kényszermunka, drogkereskedelem, fegyveres harcokban való részvétel. Ezeken a területeken gyakori a szex rabszolgaság, a prostitúcióra való kényszerítés. Szinte minden ország érintett. Ázsiai nők és gyerekek gazdag nyugat-európai országokba kerülnek és prostitúcióra kényszerítik őket. A rabszolgaként dolgozó gyerekek száma eléri a hat milliót. Többségüket elszakítják a családjától és áruba bocsájtják. A gyermekkereskedelemben egy gyerek ára 400 dollártól akár 12 ezer dollár is lehet.
A gyermekprostituáltak száma megközelíti a két milliót. Sajnos a gazdasági világválság következtében a gyerekek sorsa tovább romlott. Már a fejlett országokban is elterjedt a drogkereskedés, a szervezett bűnözés, a kollektív koldulás. Ezeknek a gyerekeknek a testi és szellemi fejlődése óriási veszélyben van. Esélyük sincs arra, hogy felemelkedjenek, hiszen nincs módjuk tanulni és életkoruknak megfelelő életet élni. Gyermekmunka, gyermekrabszolgaság elleni kampányok indultak világszerte. Az UNICEF és az ILO szervezetei fáradoznak a gyermekek jogainak érdekében, és ezeknek a súlyos problémáknak a megoldásán, de kevés sikerrel. Az érintett országok sok esetben szemet hunynak ezek fölött a borzalmak fölött.