2016 első felében annyi tárgyalás zajlott már Debrecenbe készülő befektetőkkel, amennyi az elmúlt 15 évben összesen.
Az elmúlt hetekben, hónapokban bejelentett új debreceni befektetésekről szóló híradásokban gyakran tűnt fel az EDC Debrecen név. A  város- és gazdaságfejlesztő központjának eredményei már látszanak. Új cégek, vállalkozások telepednek meg Debrecenben, akik több száz munkahelyet hoztak és hoznak létre a városban. Mi a szerepük a helyi befektetések ösztönzésében? Hogyan zajlanak ezek a tárgyalások? Mire kell különösen figyelni, ha például ázsiai, észak-amerikai vagy nyugat-európai partnerrel kell tárgyalni? Mik a stratégiai prioritások Debrecenben? Ezekről Póser Zoltán, az EDC Debrecen, Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezetője beszélt.

- Először úgy gondoltuk, hogy minden a kormányzathoz, a Nemzeti Befektetési Ügynökséghez kerül, ők veszik fel velünk a kapcsolatot, ha kell. Ám azóta, hogy egyre több kapcsolatunk van cégekkel, illetve a cégek tanácsadóival, gyakorta közvetlenül is megkeresnek bennünket – mondta elöljáróban Póser Zoltán. -  Természetesen mi minden ilyen kapcsolatot azonnal jelzünk a központnak, hiszen a kormányzattal közösen döntik el, milyen támogatásokat lehet igénybe venni. Utána pedig, hogy milyen helyre, milyen munkaerővel működhet a vállalkozás, helyi szinte kell megtárgyalni.

Az igazgató elmondta, Debrecennek és régiójának van még szabad munkaerő kapacitása, vonzereje így nagyrészt a munkaerejében is rejlik – minden befektető ezzel kezdi. A kapacitást folyamatosan táplálja az erős középiskolai és az egyetemi képzés. Az egyetemen figyelik az üzleti élet rezdüléseit, azt, hogyan tudnák minél jobban kiszolgálni az igényeket, de erősen fókuszál erre a Szakképzési Centrum is.

- Természetesen nagyon fontos, hogy az üzleti infrastruktúra adott-e, van-e hová letelepedni, akár bérelni akar a befektető, akár vásárolni ingatlant. – folytatta Póser Zoltán. – Debrecenben  mindkét lehetőség adott.  Az üzleti infrastruktúra kategóriájában tartozik az autópálya, a repülőtér, a közlekedés, ezután következnek a további úgynevezett élhetőségi funkciók. Akik idejönnek Debrecenbe és „beleszagolnak a levegőnkbe”, tapasztalhatják: villamos van, jó éttermek, ötcsillagos szállodáink vannak és stadionunk is gyönyörű környezetben. Volt például olyan partnerünk, aki, miután kijöttünk a szállodából, megállapította: itt sok hölgyet lát futni esténkén, ez pedig arra utal, hogy a városban jó a közbiztonság. Az ilyen dolgok is hozzátartoznak az élhetőségi funkciókhoz.

Póser Zoltán az is hozzátette: a külföldiek mindig rákérdeznek, lesz-e nemzetközi iskola, ahol a gyerekeik tanulhatnak? Debrecenben erre is lehet igenlő választ adni.

- Persze tudjuk, látjuk, hogy minden területen lehetne még többet nyújtani -  el is kezdtük magunkat mérni a versenytárs városokhoz – hangsúlyozta Póser Zoltán. – Mert elsősorban tőlük kell jobbnak lennünk. Mi már gyakran úgy megyünk javaslattal a polgármester úrhoz, hogy ismerjük a befektetői igényeket és a helyi vállalkozók igényeit is. Így a város fejlesztései erre megfelelően tudnak reagálni.

Az igazgató rámutatott: a tavalyi elemzéseik alapján négy olyan területet találtak, ahol Debrecen versenyképes tud lenni, vagy esetleg versenyelőnyben is van. Ilyenek az elektronika és az ahhoz kötődő iparágak, hiszen nagyon erős az erre irányuló oktatás, sőt még középvezetői szintet is talál a befektető helyben, nem a fővárosból kell idecsábítani a dolgozókat. A másik a szolgáltató központok területe, Debrecenben már legalább négyezren ebben a szférában dolgoznak, ami magas hozzáadott értékű, irodai munka, nemzetközi környezetben, relatíve magas fizetéssel. A harmadik terület a gyártás, amihez lehet területet biztosítani. A negyedik szféra a gyógyászat, a gyógyszeripar, amivel kapcsolatban tudni kell, csak olyan helyre települnek, ahol ennek már van történelme. Debrecenben ez több mint száz esztendőre nyúlik vissza.

- Ebben a félévben annyi megkeresésünk, tárgyalásunk volt már, amennyi az elmúlt 15 évben a városban – summázta végezetül Póser Zoltán. – Nemrégiben két hét alatt hetet bonyolítottunk le. Akkor zajlott a futball Eb és az első meccsünkön megvertük az osztrákokat. Másnap magas szintű német delegációval tárgyaltunk, akik azzal indítottak: mindenekelőtt szeretnének gratulálni a győzelemhez és ezzel a kellemes hangulattal tudtunk rátérni a lényegre. Ebből a példából is látszik, milyen sok összetevője van az üzleti sikernek…