Az isztambuli repülőtéren elkövetett merénylet kapcsán a keresztény Európa világos üzenetet küldött a muszlim Törökországnak: hiába igyekeztek az unióba, soha nem lesztek közénk valók. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.
Az Európai Uniónak az eseményekre adott visszafogott reakciója a Brüsszel és Ankara közti politikai ellentétből fakad. A márciusban megkötött menekültügyi megállapodás értelmében a török kormány visszatartja a főleg Szíriából érkező menekülteket, megfékezi az embercsempész bandákat.

Cserébe két részletben hatmilliárd eurót kap a területén lévő 2,7 millió migráns nagyvárosokban történő letelepítésére és integrációjára, valamint a még táborokban lévő 300 ezer ember ellátására. Brüsszelben utólag úgy értékelték az egyezséget, hogy Törökország zsarolja a közösséget, túl nagy árat kér a menekültek visszatartásáért. Ezért egyetlen európai nagyváros épületét sem „öltöztették” török zászlóba, a török külképviseletek bejáratát nem halmozták el a részvétet kifejező virágcsokrok.

Az Iszlám Állam által elkövetett merényletet az Európai Unió politikusainak nagy része és a nemzetközi sajtó nem sorolta be a tavaly novemberben Párizsban és a brüsszeli repülőtéren idén márciusban történt terrortámadások sorába. „A török vér nem ér annyit, mint a francia vagy a belga” – ilyen bejegyzések kerültek fel muszlim közösségi oldalakra.