Eredeti a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetőjének videója, de nincsenek arra utaló jelek, hogy a tettes az Iszlám Állam utasítására cselekedett - mondta a német belügyminiszter szerdán Berlinben.
Thomas de Maiziere sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a támadás hátterének és a tettes motivációjának vizsgálata még nem fejeződött be, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem volt közvetlen kapcsolat az IÁ és az elkövető között.

A bizonytalan személyazonosságú – afgán vagy talán pakisztáni – támadót inkább a dzsihadisták “propagandája inspirálhatta”.


“Elmúlt az az idő, amikor ti az országunkba jöttetek, hozzánk intézett kérdés nélkül megöltétek asszonyainkat és gyerekeinket (…) Így Isten segítségével minden utcán, minden faluban, minden városban és minden repülőtéren támadás fog érni benneteket (…) Láthatjátok, hogy az országotokban, a házatokban éltem. Isten segítségével, saját házatokban fogalmaztam meg ezt a tervet. És Isten segítségével, saját házatokban foglak benneteket lemészárolni” – mondta a felvételen megjelenő fiatal pastu nyelven.

A hétfő este elkövetett támadás, amelyben öten megsebesültek “talán olyan eset, amely az ámokfutás és a terrorizmus határvidékén” helyezkedik el – mondta a német belügyminiszter.

Kiemelte: “nem lehet azt mondani, hogy nincs összefüggés a menekültek és a terrorizmus között”, de a terrorveszély a menekülthullám előtt is nagy volt, most is nagy és az is marad, “a menekültek kérdésétől függetlenül”.

MTI