Sikerült teljes egészében felszámolni az AIDS-járványt Ausztrália határain belül, a HIV-fertőzöttség azonban továbbra is gondot okoz az országban.


A járvány 80-as és 90-es években nagyjából évi ezer emberrel végzett, majd az antiretrovirális gyógyszerek bevezetése óta folyamatosan csökkent az esetek száma. Ezek a gyógyszerek lehetővé teszik, hogy a HIV-fertőzötteknek, hogy hosszú és egészséges életét éljenek. A diagnosztizált AIDS-esetek száma mostanra olyan alacsonyra csökkent Ausztráliában, hogy gyakorlatilag eltűnt a betegség az országból - írja az Index.

Ez nem jelenti a "korunk pestiseként" is nevezett AIDS-járvány végét: a szakemberek szerint a HIV-fertőzöttek száma továbbra is probléma, hiszen évente ezer új esetet diagnosztizálnak, ráadásul minden tizediket előrehaladott stádiumban. Mivel az emberek ritkán járnak szűrővizsgálatokra, így a fertőzöttségükre sem derül fény - sokan már csak az AIDS stádiumában szembesülnek az érintettségükkel.

A világjárvány a nyolcvanas évek elején, San Franciscóból indult ki. Kezdetben a fertőzés főként a homoszexuális férfiakat, az intravénás kábítószer-élvezőket és azok szexuális partnereit támadta meg, illetve a transzfúzióban vagy más vérkészítmény-kezelésben részesülő betegek (pl. vérzékenyek) fertőzése volt. Mivel a fertőzés és a megbetegedés között sok év telik el, a betegség akadálytalanul terjedhetett el a világon. Mára már a gyakoriságot az erősen fertőzött területek földrajzi elkülönülése és a nemi különbségek megszűnése jellemzi.

Magyarországon az első regisztrált betegtől számolva 2800 fő HIV fertőzöttet és AIDS beteget tartanak nyilván. Az érintettek köre még a 20 évvel ezelőtti Amerikára emlékeztet. A betegeknek csak 17 százaléka nő, 71 százaléka biszexuális vagy homoszexuális. A hazánkban regisztrált betegek 27 százaléka külföldi állampolgár.