Magtejre cseréljük a tehéntejet, Himalája-sóra a sima konyhasót - csak néhány példa arra, hogyan változtatjuk meg a táplálkozási szokásainkat azért, mert valakitől azt hallottuk, vagy valahol azt olvastuk, hogy így egészségesebb. A Dietitians for Professional Integrity táplálkozási szakértője, Andy Bellatti néhány tévhitet próbál eloszlatni.
Multivitaminok

Amerikában például a lakosság csaknem fele szed naponta valamilyen vitaminkészítményt, ugyanakkor még egyetlen kutatás sem igazolta biztosan ennek a jótékony hatásait. Ez nem azt jelenti, hogy nincs szükségük a vitaminokra, hanem azt, hogy számtalan vizsgálat kimutatta, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással éppen eleget tudunk belőlük a szervezetünkbe juttatni.

Mandulavaj

Bár sokkal többe kerül, a mandulavaj semmivel sem tud többet a hagyományos mogyoróvajnál, így akár reggeli smoothie-ba, akár zabpelyhes süteménybe tesszük, nyugodtan használjuk azt. Ugyanúgy megvannak benne a telítetlen zsírsavak, a fehérje és az E-vitamin is.

Gyümölcslevek

A gyümölcsök és zöldségek levének kipréselésével pont az egyik legfontosabb részüket veszítjük el: a rostokat. A rostok segítenek abban, hogy úgy érezzük, tele van a hasunk, és kibírjuk a következő étkezésig. A cukortartalmuk viszont megmarad, de a laktató hatás nélkül.

Gluténmentes kenyér

Hacsak nem bizonyítottan gluténérzékeny valaki, nincs oka kerülni a nem gluténmentes termékeket. Ha a puffasztó hatás miatt aggódunk, jó, ha tudjuk, hogy több kutatás is arra jutott: a táplálkozás utáni enyhe puffadás és gáztermelés a legtöbb embert érinti, akár fogyasztottak gabonát, akár nem.

Mandulatej

Az utóbbi években fellelhető, egészségesnek mondott tej-helyettesítő verziók közül a mandulatej a legnépszerűbb. Azt viszont kevesen tudják, hogy a boltokban kapható mandulatejek vitamintartalmának jó részét utólag, gyártás közben adják a folyadékhoz, és valójában alig tartalmaznak mandulát. Érdemesebb szójatejet vagy zsírszegény tejet vásárolni, vagy házilag készíteni a mandulatejet.

Agavészirup

Az agavészirupnak azért lett nagyon jó a híre, mert alacsony a glikémiás indexe, tehát nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet - ez pedig alacsony glükóztartalmának köszönhető. Csakhogy az alacsony glükóz- mellett a fruktóz- (gyümölcscukor-) tartalma magas - ennek gyakori fogyasztása pedig több friss kutatás szerint is szívbetegségek kialakulásához vezethet.

Himalája-só

A mostanában igen divatos sófajta rózsaszínes árnyalatát a benne található minimális mennyiségű vas-oxid adja, emellett kis mennyiségben található benne még kalcium, kálium, vas és magnézium, és kevesebb benne a nátrium, mint a hagyományos konyhasóban. Emiatt aztán sokan többet használnak belőle, mint a sima konyhasóból - úgy gondolják, nem csak, hogy kevésbé egészségtelen, de még hasznos ásványi anyagokat is bevihetnek vele a szervezetükbe. Csakhogy ehhez jóval nagyobb mennyiséget kellene belőle fogyasztani a megengedhetőnél. A (túlzott mennyiségben használt) sima és Himalája-só káros hatásai teljesen egyformák: a sószegény táplálkozás az egészséges, ez továbbra is bizonyított tény.

VIA