Tízmillió forint prémiumot fizet a kormány azoknak a háziorvosoknak, aki tartósan betöltetlen praxisban vállalnak munkát. Mégis egyre több háziorvos hiányzik. Mi történik a beteggel ott, ahol nincs orvos? 
Van az a pénz, amelyért tömegével indulnának el az orvosok a háziorvosi praxisokba? A kormány úgy gondolja, hogy igen, de legalábbis meg kell próbálni, ezért idén tízmilliárd többletpénz érkezik az alapellátásba, s 2014-től 10 millió forint „prémiumot” adnak a béren felül minden olyan orvosnak, aki tartósan betöltetlen praxisra négy év szolgálatot aláír. Mégsem özönlöttek: két év alatt 63-an jelentkeztek. Négymillió forintot biztosítanak a praxisjog megvásárlásához, ezzel 39-en éltek, ez is nagy eredmény, mert vannak olyan hónapok, amikor közel ennyi praxis ürül meg.

A segítség nélkül még nagyobb lenne a baj. A rettenetes utakon megközelíthető, értelmiségüket vesztett falvakba nehezen érkeznek az orvosok. Sokan hajlamosak azt hinni, hogy ez csak az ott élők problémája, lapunk ezért egy olyan tájra látogatott, amely fontos belföldi turisztikai célpont, a Tisza-vidéket céloztuk meg. Nem a végeken, hanem Szolnoktól 50 kilométerre láttuk, hogy nyolcvanéves háziorvosok dolgoznak, egy dokinak két és fél körzetet kell ellátnia.