Egy hét múlva kezdetét veszi a brazíliai Rio de Janeiróban az olimpia, a körülmények viszont borzasztóak. Óriási a válság a dél-amerikai országban, hiszen a hanyatló közbiztonság, a vírus-, és terrorfenyegetettség könnyen rányomhatja a bélyegét a nemzetközi sporteseményre.
Augusztus 5-én kezdetét veszik a 31. nyári olimpiai játékok Rio de Janeiróban, ahova több, mint félmillió turistát várnak a szervezők. Ez lesz az első alkalom, amikor dél-amerikai városban tartják a nemzetközi sporteseményt.

A városba érkezőket borzalmas állapotok várják, az egészségügyi helyzet tragikus, a közbiztonság a béka feneke alatt, a szervezésben pedig káosz uralkodik.

Inkább gyereket szeretnének

Az egyik legkiemelkedőbb veszélyt az olimpikonokra és a turistákra a világméreteket öltő Zika-vírus jelenti, amely a kezdeti várakozásokkal ellentétben hatalmas kockázatot jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet február elsejével globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, külön bizottsággal vizsgálták azt is, hogy szükség van-e a világverseny elhalasztására. Habár a szervezet végül úgy látta, nem indokolt a halasztás, több sportoló is úgy döntött, nem vesz részt az olimpián.

A családja biztonságáért aggódik például Jason Day világelső golfozó, aki a korábbi világelső Rory McIlroy-jal egyetemben lemondta az olimpiai szereplést.

Döntésüket azzal magyarázták, hogy nem kívánják kockáztatni kedvesük jövőbeni terhességét a sport miatt.

Hasonlóan vélekedett a világhírű NBA-sztár, Pau Gasol is, aki erősen gondolkozik azon, hogy részt vegyen-e a spanyol csapat kosárlabda mérkőzésein. Állítása szerint aggodalmában osztozik több játékostársa is.

A Zika-vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de az elmúlt hónapokban kiderült, szexuális úton is terjedhet. A fertőzés általános tünetei: fejfájás, láz, bőrkiütés, valamint izom- és ízületi fájdalmak. A legnagyobb kockázatot a terhes anyukákra jelenti, akiknek a babája könnyen mikrokefáliásan születhet, ami komoly agyi károsodással jár.

Hosszútávúszás emberi ürülékben

Szintén hatalmas egészségügyi kockázatot jelent a riói Guana-bara öböl vizének szennyezettsége, ahol az olajos víz és a döglött halak mellett egy szuperbaktérium is keserítheti a versenyző vitorlások szereplését.

A spanyol olimpikonok komoly panaszokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy hajóikat barnára színezte a mocskos víz, amelynek az lehet az oka, hogy a helyi kórházak az öbölbe engedik a szennyvizet.

A Texas Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy vitorlázó sportoló akár egy teáskanálnyi víz lenyelésétől is komoly betegséget kaphat. Hónapokkal az indulás előtt két tonnányi döglött halat kellett eltávolítani a vízből. Tavaly augusztusban Erik Heil német vitorlázót hasonló okokból kórházban kellett kezelni.

Hasonlóan undorító körülmények várják a szörfösöket és hosszútávúszókat is, akik tulajdonképpen emberi ürülékben kényszerülnek úszni az olimpián.

A résztvevőknek mindössze csak annyit tudtak tanácsolni, hogy csukják be a szájukat.
A tudósok komoly figyelmeztetése ellenére, Eduardo Paes polgármester nem hajlandó áthelyezni a versenyeket a fővárostól 190 kilométerre található tisztább vizű Buziosba.

Megcsonkított testrészek a vízben

Megdöbbentő, de nem az emberi ürülék az, ami legjobban elborzasztja a riói olimpiára látogatókat. Június végén a Copacabanán a rendőrség megcsonkított emberi testrészekre bukkant az óceán partján. A maradványok egy műanyagzsákban voltak, az eredetükről nem sokat tudnak a hatóságok.

Úgy tűnik, az olimpia közeledtével az amúgy is borzasztó állapotban levő közbiztonság tovább romlott. Egy hónappal ezelőtt néhány rabló agyonlőtte a nagyváros polgármesterének egyik testőrét, a város főútján néhány ismeretlen pedig egy orvost gyilkolt meg autójában.

Június közepén egy a külföldieknek ajánlott kórházba törtek be fegyveresek, hogy kiszabadítsák drogkereskedő barátjukat. Az incidensben egy ápolónő és egy beteg is az életét veszítette.

A riói vezetés ígérete ellenére nem sikerült javítani a közbiztonságon, a tavalyi adatokhoz képest az idei év első hat hónapjában több emberölés és más bűncselekmény történt a brazil nagyvárosban.

Ecclestone anyósa és a túszejtő rendőrök

A halálesetek mellett fegyveres rablásokban is bővölködik a dél-amerikai polisz. Június közepén két ausztrál paralimpikont fosztott ki két férfi a szállodájuk közelében. A pisztolyt kezükben tartó támadók a vitorlázócsapat tagjaitól a biciklijeiket lopták el.

A bűncselekmények skálája a legdurvábbtól a legmókásabbig terjed, legutóbb egy férfi az olimpiai fáklyát próbálta megkaparintani. Az akció csak félig volt sikeres, mert a faképnél hagyott biztonsági őrök némi fáziskéséssel ugyan, de földre teperték az elkövetőt.

A hasonló esetek miatt a Külügyminisztérium is figyelmeztetést adott ki, azt tanácsolják, hogy a még jobb negyedekben is előforduló utcai rablások során vita és viselkedés nélkül adják át a támadóknak azt, amit kérnek. Ezt követően lehet a rendőrségen bejelentést tenni, az okmányok pótlásában pedig a konzuli tisztviselők tudnak majd segíteni.

A dél-amerikai kontinensen hatalmas „divat” az emberrablás is. A napokban Bernie Ecclestone Forma-1-es vezér anyósának elrablása kavart hatalmas vihart. A 67 éves nőért rekordösszeget követelnek a fegyveres támadók.

Ugyancsak óriási botrány lett abból is, hogy egy új-zélandi olimpikont állítólag rendőrök raboltak el és addig nem engedték szabadon, míg egy nagyobb összeget ki nem vett a bankszámlájáról.

A jiu-jitsu válogatottat erősítő sportolót végül a rendőri egyenruhában levő támadók az összeg átadását követően elengedték.

Brazíliában évente több száz embert rabolnak el.

Már készülnek a merényletekre

Nem csak a brazíliai bűnözőktől, hanem az Iszlám Államtól is kell tartaniuk azoknak, akik a dél-amerikai kontinensre látogatnak. Két héttel a játékok kezdete előtt ugyanis őrizetbe vették a terrorszervezet 10 harcosát a városban.

A rendőrség egy széleskörű razzia során fogta el a potenciális merénylőket, akik a gyanú szerint gerilla taktikával csaptak volna le az országba érkező külföldiekre. A brazil állampolgárságú dzsihadisták az interneten tartották a kapcsolatot az Iszlám Állammal.

Kihívást jelent a hatóságoknak az is, hogy a terrorszervezet portugál nyelvű propaganda anyagokat kezdett terjeszteni, amelyekben tömeggyilkosságokra buzdítják az országban lappangó magányos híveiket.

A párizsi mészárlást követően az Iszlám Állam egyik hóhéra azzal fenyegetett a Twitteren, hogy most „Brazília következik”.

A potenciális terrortámadások miatt az Amnesty International egy okostelefonos alkalmazást indított, amelyből a felhasználók azonnal értesülhetnek a Rio de Janeiróban történő erőszakcselekmények és lövöldözések aktuális helyszíneiről.

“Üdv a pokolban!”

A közbiztonság miatti aggodalom azért sem alaptalan, mert a bűnüldöző szervek házatáján is hatalmas a káosz. Az érem egyik oldalán az elmaradt fizetések, a másik oldalán pedig a rendőri brutalitás áll.

Hatalmas jelenetet rendeztek a brazil rendőrök a riói reptéren, ahol az országba érkező turistákat egy „Üdv a pokolban!” felirattal várták. A tiltakozás amiatt indult, hogy a tűzoltók és a rendőrök állítólag már fél éve nem kapják meg rendesen a fizetésüket. A demonstrálók azt állítják, sokszor az utcán el kell takarniuk a jelvényüket, nehogy a bűnözők megtámadják őket.

A másik oldalon viszont a dél-amerikai országot a rendőri brutalitás miatt éri rengeteg kritika. Az Amnesty International adatai szerint a fővárosban minden ötödik gyilkosságot a rendfenntartók követik el. Az áldozatok többsége azokból a szegénynegyedekből kerül elő, amelyeket az olimpia infrastruktúrális beruházása miatt a hatóságok erőszakosan kezdtek el felszámolni. Az akciók során 77 ezer ember telepítettek ki, sokukat akaratuk ellenére.

Halálos építkezés, pocsék eredmény

Sorozatos halálesetek árnyékolták be az olimpiai építkezéseket is, a szövetségi állam építésügyi felügyeletének szervezője arról tájékoztatott: az elmúlt három évben összesen tizenegy ember halt meg a munkálatok során. A legtöbb baleset a riói metró bővítésén történt, Robson Leite főellenőr szerint a gondatlanság és a műszaki biztonsági előírások be nem tartása húzódik meg a tragédia hátterében.

Hasonlóan tragikusnak bizonyult a 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokságra való készülés is az országban. Akkor nyolc ember vesztette életét. Összehasonlításképpen a 2012-es londoni játékok építkezésein egyetlen halálos áldozatot sem jegyeztek fel.

A riói készületek a költségvetést is megfeküdték, a város kormányzója elmondta, az állam olyan katasztrofális helyzetben van, hogy a brazil kormány 750 millió eurós azonnali pénzügyi segítséget kényszerült adni.

Pocsék állapotban van az olimpiai falu is. Az ausztrál sportolók kivitelezési hiányosságra hivatkozva nem is voltak hajlandóak beköltözni, a küldöttség vezetője azt állította: a falak vizesek, erős gázszagot érezni, nincs világítás a lépcsőházakban és mocskosak a folyosók.

A szervezők elismerték a hiányosságokat és azt ígérték, intézkednek az ügyben.

Az állapotok miatt a brazil válogatott sztárja, Neymar is sajnálkozott. Úgy fogalmazott, rossz üzenet Brazília részéről, hogy pont a célegyenesben rontják el az évek óta keményen készülő sportolók programját.

Nemcsak Neymar sajnálkozik, hanem rengeteg brazil is, akik úgy vélik most már, több a kára a sporteseménynek, mint haszna. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a lakosság 60 százaléka gondolja úgy, hogy több veszteséget termel a rendezvény az ország számra, mint amennyi nyereséget hoz.

Ruszkik haza

A botrányok felsorolásakor pedig nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította az orosz atléták közös beadványát, így a 68 sportoló nem vehet részt az olimpián.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) november 15-én függesztette fel a VFLA tagságát szisztematikus doppingolás miatt, majd június 17-én meghosszabbította a kitiltást. Ezért fordultak az orosz atléták és az ország ötkarikás szervezete a CAS-hoz.

Utóbbi szervezet ítélethozatala után biztossá vált, nem lesz ott Rióban a női rúdugrás világcsúcstartója, Jelena Iszinbajeva, és a 110 méter gát világbajnoka, Szergej Subenkov sem.