A legfrissebb hírek szerint 194-en vesztették életüket a törökországi puccskísérletben. A halottak valamivel több, mint fele a puccsot elkövető katonák soraiból került ki, de az általuk foglyul ejtett rendőrtiszteket is nagyrészt megölték, és sok a civil áldozat.
Csak egyvalaki, Hulusi Akar menekült ki a puccsisták által túszul ejtett főparancsnokok közül – közölte Ümit Dündar helyettes vezérkari főnök szombaton. Akart a puccsisták egyik központjából, az Akıncılar légibázisról szabadították ki. A bázisra megpróbált bejutni egy nagyjából ötezer fős tömeg is, akik közül hat embert lelőttek a lázadó katonák.

Dündar gülenista csoportnak nevezte a puccs elkövetőit (Fethullah Gülen hitszónok korábban Erdoğan szövetségese volt, néhány éve azonban ellenfelekké váltak, Gülen azóta az Egyesült Államokban él). Az elbukott puccskísérletben a légierő parancsnoksága, a csendőrség parancsnoksága és a hadsereg némely egységei vettek részt.

A vezérkar helyettes főnöke szerint 41 rendőrtisztet, 2 katonát és 47 civilt öltek meg a puccsisták, akik közül viszont 104 embert lőttek le a biztonsági erők. Ezzel már összesen 194 halottja van az éjszakai eseményeknek.

„A puccskísérlettől elejétől fogva elzárkózott az utasítási lánc. Az emberek megvédték a demokráciát, hogy az utcákra vonultak, és nem engedték át azokat a puccs támogatóinak” – mondta, hozzátéve, hogy az elnök, a miniszterelnök és a miniszterek a Török Fegyveres Erőkkel „teljes összetartásban” cselekedtek. „Egy őrületnek volt szemtanúja Törökország, amely a saját parlamentjét lőtte, és saját civiljeit ölte meg. A nemzet sosem fogja elfelejteni ezt az árulást” – hangsúlyozta Dündar. Beszédében nyomatékosította az eltökéltségüket, hogy megtisztítsák a hadsereget a soraiban működő párhuzamos mozgalom tagjaitól. „Senki sem ússza meg a büntetést az állam elárulói közül” –mondta.