Loretta Lynch igazságügyi miniszter magyarázkodni kényszerült tegnap, hogy miért találkozott a héten Bill Clintonnal, miközben Hillary Clinton e-mailjei ügyében a minisztérium felügyelete alá tartozó Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozást folytat, jelentette az MTI.
Az igaz­ságügyi miniszter (képünkön) a coloradói Aspenben rendezett konferencián a publikum előtt újságírói kérdésekre válaszolva fejtette ki álláspontját, s leszögezte: találkozója Bill Clintonnal tévedés volt, nem tenné meg újra, és nem kívánja befolyásolni az FBI nyomozását Hillary Clinton ügyében.

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje ellen hosszú ideje folyik a nyomozás, mert külügyminiszterként hivatalos ügyekben sem a hivatal biztonságos szervereit használta, hanem saját, személyes e-mail fiókját.

Loretta Lynch a hét elején találkozott az arizonai Phoenixben Bill Clinton volt elnökkel a repülőtéren, ahová Lynch éppen megérkezett, Clinton pedig éppen távozott felesége kampánygyűlése után. A volt elnök felszállt Lynch gépére. A miniszter a találkozást magánjellegű megbeszélésnek minősítette, s azt állította, az unokákról és a golfról beszélgettek. A hét közepén Lynch, miután támadások kereszttüzébe került, már bejelentette, hogy teljes mértékben kivonja magát a Hillary Clinton elleni vizsgálatból. Leszögezte: megérti, hogy az emberek kétségbe vonják az igazságügyi minisztérium pártatlanságát, de ő semmilyen szerepet nem játszik az FBI nyomozásában. Még csütörtökön a Fehér Ház is megszólalt az ügyben. Josh Earnest szóvivő hangsúlyozta, Obama elnök elkötelezett amellett, hogy ne legyenek politikai beavatkozások az igazságügyi minisztérium felügyelte nyomozásokban.

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje Twitter-üzenetben tudatta: Bill Clinton nyilvánvalóan a felesége kérésére találkozott Loretta Lynch miniszterrel. „A rendszer totális csaláson alapszik. Elhiszi bárki, hogy az a találkozó a véletlenek egybeesése volt?” – írta egyik bejegyzésében Trump. John Cornyn texasi republikánus szenátor egyenesen azt javasolta, hogy a nyomozást vegyék el az FBI-tól és egy kifejezetten erre a célra létrehozott speciális vizsgálóbizottságnak adják át.

MTI