Kutatók szerint ha a gázpedált biciklire vagy akár láberőre cseréljük, jelentős javulást érhetünk el mentális egészségünkben.
Akik abbahagyták a vezetést és gyalogolni vagy tekerni kezdtek, kevesebb stresszen mentek keresztül és képesek voltak jobban koncentrálni - állítja a Preventive Medicine szaklapban publikált tanulmány, ami hozzáteszi: a közlekedési hálózatot használó utazók pszichológiai jóléte is fejlődésnek írható fel.

"Meglepő volt arra a végkövetkeztetésre jutni, hogy a munkahelyükre utazók jobban érezték magukat a tömegközlekedés járatain, mint a saját autójukban" - nyilatkozta Adam Martin, a vizsgálat vezetője, a University of East Anglia Norwich Medical School kutatója. "Azt gondolnánk, hogy a járatokban való fennakadás vagy a többi utazó jelentős stressz okozója lenne. De ahogy kiderült, a buszokon vagy vonatokon az emberek kikapcsolódnak, olvasnak, egymással beszélgetnek vagy már az is, amíg lakóhelyükről a megállóhoz odagyalogolnak, kikapcsolja és felvidítja az embereket." 

A vizsgálat során majdnem 18 ezer brit dolgozó 18 évnyi adatát vizsgálták meg: az életkorok 18-tól 65 éves korig váltakoztak. Különösképpen figyeltek az utazók negatív érzésekre: a haszontalanságra, a boldogtalanságra, figyeltek alvásuk minőségére, illetve arra, hogy képesek voltak-e kezelni problémáikat és ha igen, milyen szinten. Mindezt korrelálták az olyan stressz- vagy rosszkedv-okozó faktorokkal, mint a jövedelem mértéke, párkapcsolati vagy gyerekekkel kapcsolatos tényezők vagy egy esetleges munkahelyváltás. 

Ahogy kiderült, az utazással töltött idő szintén befolyásolja a mentális egészséget: a vizsgálat eredményei szerint egy hosszabb autós utazás a munkahelyre negatív hatással bír a jóllétre, míg egy fizikailag aktívabb reggeli utazásnak pont az ellenkező hatása van. 

"Vizsgálatunk azt mutatja, minél több időt töltenek az emberek autókba utazva, annál rosszabb pszichológiai képet állíthatunk fel. Ez fordítva is igaz: minél többet gyalogolnak az emberek munkahelyükre, annál jobban érzik magukat" - állította Martin.