A sci-fi júliusi bemutatója előtt már kiderült, hogy az Enterprise űrhajó kapitánya nyíltan vállalja másságát a filmben.
John Cho a Star Trek új filmjének kapitánya. Fotó: AFP
Homoszexualitását nyíltan vállaló figuraként tér vissza a legújabb Star Trek-filmben Hikaru Sulu, az Enterprise űrhajó kapitánya, akit az 1960-as évek legendás televíziós sorozatában a másságát titkolni kényszerülő japán származású színész, George Takei személyesített meg.

A Star Trek: Minden túl című amerikai sci-fi közelgő, július 21-i bemutatója előtt a figura új megszemélyesítője, John Cho fedte fel a Herald Sun című ausztrál lapnak, hogy a filmben Sulu kapitány nyíltan vállalja melegségét, sőt házasságban él egy másik férfival, akivel egy kislányt nevelnek.

A dél-koreai származású John Cho szerint a rajongók egyik kedvencének számító karakter előbújása nem utolsó sorban a 79 éves Takei előtti tisztelgésnek tekinthető Simon Pegg forgatókönyvíró és Justin Lin rendező részéről.

George Takei, aki néhány éve vállalta fel nyíltan homoszexualitását, korábban azt mondta, az 1960-as években mélyen titkolnia kellett másságát ahhoz, hogy a népszerű televíziós sorozatban maradhasson. A színész végül 2008-ban házasságot köthetett élettársával, Brad Altmannel.

A Star Trek a faltörő kos szerepét tölti be a film és a televízió világában. 1968-ban például ebben a sorozatban csattant el az első csók egy fehér és egy afroamerikai között az amerikai televízió történetében.

Hollywoodra egy ideje egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy a filmbeli karakterek tükrözzék a társadalom sokszínűségét.  A Mindenen túl a 2009-ben újraindított Star Trek franchise 13. nagyjátékfilmje, a 2009-es Star Trek, és a 2013-as Sötétségben – Star Trek folytatása. Az újabb epizódban az Enterprise az űr felfedezetlen zugaiba merészkedik, ahol egy új, titokzatos ellenséggel találkozik.

MTI