A francia hatóságok azonosították azt a férfit, aki a fehér színű teherautójával belehajtott a nizzai tengerparton tűzijátékot néző tömegbe, ahol halálra gázolt 84 embert. A 31 éves tunéziai férfit Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják, francia állampolgársággal rendelkezik.
A férfi egy robbanóanyagokkal és fegyverekkel megtömött fehér teherautóval hajtott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot csodáló tömegbe a nizzai Promenade de Anglais-on. 84 embert gázolt halálra, köztük nőket és gyerekeket is.  A támadót a rendőrök agyonlőtték.

A rendőrség a lakásában péntek reggel házkutatást tartott, a rokonait a nyomozók a nap során kihallgatják.

Ki volt Mohamed Lahouaiej Bouhlel, a nizzai terrorista?

Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívták a 31 éves, tunéziai származású, nizzai terroristát – közölte a Nice-Matin című helyi napilap hivatalos forrásokra hivatkozva. A papírjait ugyanis megtalálták a tömeggyilkossághoz használt fehér teherautóban. Az ITV News szerint házas volt, és három gyerek apja. 

A lap szerint a francia hatóságok, miután lelőtték, házkutatást tartottak a merénylőnél. Francia tévék szerint kommandósok szállták meg a férfi otthonát, a város szegény részén, egy Kelet-Nizzában található lakótelepen lévő bérlakást. Az egyik szomszéd úgy emlékezett, egyszer elvágta az áramvezetéket a házban, de azt már nem tudta megmondani, mi volt ennek az oka.  
Az AFP-nek is nyilatkoztak a szomszédok. Az egyikük azt mondta, kifejezetten félt a férfitól, mert állandóan a lányait vizslatta. Egy másik pedig közölte, általában mezítláb mászkált a házban. A harmadik szomszédja azt nyilatkozta, sohasem köszönt vissza, és mindig egyedül látta, a biciklijét pedig felcipelte az emeletre. Feltehetően attól félt, hogy ellopják. 

VIA: origo/atv