Amerika, nem véletlenül siet oda segíteni ahol valamilyen katonai konfliktus robban ki hiszen minden egyes kilőtt rakéta több ezer, de akár több tízezer dollárral is gazdagítja az amerikai fegyvergyárosok részvényeseinek pénztárcáját, akik ebből a pénzből jelentős összegeket juttatnak a politikusok kampánytámogatására.
Az Egyesült Államok EBESZ Minszk Csoportjának társelnöke, James Warlick szombaton kijelentette; az USA készen áll arra, hogy “segítsen a Hegyi-Karabah konfliktus megoldásában”.

Hegyi-Karabah egy többségében örmények által lakott, Azerbajdzsántól elszakadó régió, ahol napokkal azt követően újult ki a fegyveres konfliktus, hogy Szíriában sikerült megállapodásra jutni a tűzszünettel kapcsolatban. A szíriai rendezés megkezdését követően Törökország és Azerbajdzsán katonai megállapodást írt alá, majd a fegyveres konfliktus kiújulását követően azeri katonai delegáció látogatott Brüsszelbe, ahol tárgyalásokat kezdtek a NATO képviselőivel.

A Varsóban zajló NATO-csúcstalálkozón Örményország és Azerbajdzsán elnöke – két külön tárgyaláson – személyes megbeszélést folytatnak John Kerry amerikai külügyminiszterrel. A közlemény szerint az USA “készen áll segítséget nyújtani”.

A kérdéses terület megközelítőleg 10570 kilométerre található az Amerikai Egyesült Államok határaitól, és a konfliktusban érintett egyik fél (Örményország) az Eurázsiai Gazdasági Unió, valamint a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagállama. A konfliktusban érintett másik fél pedig egy rivális nagyhatalom határvonalán elhelyezkedő NATO-tagjelölt ország.

Forrás: hidfo.ru