Pedig egy éve még lenáciztak minket. Most meg a kormány elképesztő indokkal mentegetőzik az akció hatalmas költségei miatt.
Délelőtt a Válasz.hu is beszámolt róla, hogy az osztrák politikai elit sejhajt csinált a szájából, midőn bejelentette: a Magyarországgal közös határra száz kilométernyi kerítést húznak fel az illegális migránsok visszatartására. Ugyancsak a mai nap híre, hogy a bécsi kormány illegális migránsokat kezdett kitoloncolni az országból.

A művelet „pilot projektnek” is tekinthető első felvonásában 11 főt (nyolc afgánt, két pakisztánit és egy irakit) tettek fel az osztrák hadsereg egyik Hercules gépére és szállítottak az EU délkeleti határországába, Bulgáriába. A járaton összesen 37-en utaztak, ugyanis a migránsok és a személyzet mellett hivatalnokok, orvosok, tolmácsok, emberi jogi megfigyelők is tagjai voltak a különítménynek.

Az egyre inkább menekültellenes osztrák közvélemény, miközben jó néven veszi a szigorítást, azt firtatja, hogy ki fizeti a 10 ezer euróba – vagyis fejenként közel 300 ezer forintnak megfelelő összegbe – kerülő akció költségeit. A hatóságok elképesztő válasza: a pilótáknak amúgy is meg van szabva, évente hány órát kell a levegőben tölteniük és gyakorlatozniuk, így a Bécs-Szófia-Bécs út nem terheli meg a költségvetést.

A belügyminisztérium szerint az akció értékelése után döntenek a folytatásról. Amely döntés nemigen lehet kétséges, ha azt vesszük, hogy januárban a kormány úgy határozott: évente 37 ezer menekültet fogad be – miközben 2015-ben a kérelmet benyújtók száma megháromszorozódott, és 90 ezerre emelkedett.