A német hatóságok kedden közölt adatai szerint a szélsőséges iszlamizmus állhat a Würzburg mellett egy vonaton hétfő este elkövetett baltás-késes támadás hátterében, a 17 éves afgán tettes egy barátja halálának hatására radikalizálódhatott, és a holmijai között talált feljegyzések alapján bosszút akart állni a “hitetleneken” a muzulmánoknak okozott szenvedésért. Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez közel álló Amak hírügynökség egy keddi jelentésében az IÁ “katonájaként” hivatkozott a támadóra és közzétett egy videofelvételt, amelyen állítólag ő szerepel. A német hatóságok még vizsgálják a felvételt.
Az afgán fiatal hétfőn 20 óra körül távozott a Bajorország nyugati részén fekvő Ochsenfurtban lévő otthonából, és felszállt egy Würzburgba tartó regionális vonatra. Rövid ideig a mosdóban tartózkodott, majd kést és baltát rántva rátámadt egy hongkongi turista családra, az első utasokra, akik útjába kerültek. Négy ember sebesített meg, ketten életveszélyben vannak.

A vonat más utasai riasztották a rendőrséget és vészfékkel megállították a szerelvényt. A támadó leszállt a Heidingsfeldnél megállt vonatról, és a településen megsebesített még egy embert. Meg nem erősített hírek szerint a támadáskor az “Allahu Akbar” szavakat kiabálta.

Felkutatására egy különleges rendőri egység érkezett, amely éppen a közeli Würzburgban volt bevetésen. Az afgán fiút a Majna folyó partján találták meg, megpróbálták őrizetbe venni, de a kommandósokra is rárontott, ezért lelőtték.

Bosszút akart állni társáért

A nyomozás keddi állása szerint a fiút környezetében nyugodt és kiegyensúlyozott emberként ismerték, és ugyan vallásos muszlim volt, de nem fanatikus. Tavaly június végén érkezett Németországba, felnőtt kísérő nélkül, decemberben nyújtott be menedékjogi kérelmet, idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt.

Szintén március óta egy kiskorú menedékkérőket gondozó ifjúsági otthonban lakott, amelyet kiemelkedő minőségű intézményként tartanak számon. Megállta a helyét, gyakornokként dolgozott egy pékségben és jó esélye volt arra, hogy ipari tanulói státuszba kerüljön a cégnél. Két hete nevelőszülőkhöz került, ami komoly kiváltságnak számít Németországban, ahol a tavaly érkezett mintegy 60 ezer felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérő döntő többsége speciális otthonokban kapott helyet. A fiú átadása nevelőszülőknek azt jelenti, hogy gondozói úgy ítélték meg, jól be tud illeszkedni a német társadalomba.

Azonban a múlt héten szombaton arról értesült, hogy egy barátja meghalt Afganisztánban. Magatartása megváltozott és sokat telefonált, de egyelőre nem tudni kivel, mert mobiltelefonját csak jóval a támadás után találták meg. A támadás előtt 24 órával az “iszlám ellenségeiről” írt egy közösségi portálon. “imádkozzatok értem, hogy bosszút tudjak állni ezeken a hitetleneken és imádkozzatok értem, hogy a mennyországba kerüljek”.

A politikai és vallási motivációra az is utal, hogy felsőruházatán az IÁ zászlajának motívumait idéző ábrázolás volt, és a támadás közben többször azt kiabálta, hogy Allah akbar! (Allah hatalmas!). Ezt a rendőrséghez befutott segélykérő híváson is tisztán lehetett hallani a háttérben.

Nem biztos, hogy odafigyeltek radikalizálódására

Az első szakértői vélemények szerint meglehet, hogy valóban néhány nap alatt radikalizálódott, de az is lehet, hogy már korábban átvette az IÁ ideológiáját, és erre nem figyelt fel senki. Előfordulhat az is, hogy az IÁ megbízásából érkezett Németországba.

Mindenesetre a támadásról szóló keddi hivatalos nyilatkozatokban nem szerepel a terrorizmus vagy terrorcselekmény kifejezés, és mindenki hangsúlyozta, hogy korai lenne kijelenteni, hogy biztosan vallási-politikai hátterű, a szélsőséges iszlamizmus által motivált bűncselekmény történt.