Az afgán fegyveres erőknek a tavalyinál is több harctéri veszteségük van, pedig eddig 2015-ben érte őket a legnagyobb veszteség - mondta az Afganisztánban állomásozó amerikai erők egyik magas rangú tábornoka újságíróknak.
A legnagyobb veszteségek akkor érik az afgán erőket, amikor a tálib lázadók rögzített hadállásaikat támadják meg. Az afgán erőknek az idén több taktikai sikerük van a harctereken, de több a veszteségük is – fejtette ki John Nicholson tábornok, de számadatokat nem mondott az idei évről. Dicsérte az afgán erőket amiatt, hogy veszteségeik ellenére képesek folyamatosan újoncokat felvenni.

Egy szóvivő azt mondta vasárnap a Reuters hírügynökség tudósítójának, hogy az idei hevesebb harcoknak az enyhébb tél is oka volt.

Tavaly több mint ötezer afgán katona vagy rendőr halt meg harci cselekményben, és több mint 14 ezer megsebesült.

Barack Obama amerikai elnök július 6-án bejelentette, hogy az Egyesült Államok a korábban tervezett 5500 fő helyett 8400-ra csökkenti 2016 végére az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák számát. A mostani létszámhoz képest ez mindössze egy 1400 fős csökkentést jelent.

Most összesen 13 ezer külföldi katona van Afganisztánban, az Egyesült Államok után Németország, Törökország és Olaszország adja a legtöbbet.

A NATO tagországai megállapodtak abban szombaton varsói csúcstalálkozójukon, hogy fenntartják a szövetség stabil katonai jelenlétét Afganisztánban. Elkötelezték magukat amellett, hogy 2020 végéig folytatják az afgán biztonsági erők finanszírozását. A támogatásokból 352 ezer afgán katonát és rendőrt lehet szolgálatban tartani.

MTI