Szulejmán szultán sírjának kutatásáról ír a The New York Times.

Hancz Erika ásatásvezető régész mutaja Mediha Nami Osmanoglu de Fernandeznek és Kenizé Mouradnak, oszmán hercegnőknek I. Szulejmán török szultán feltételezett síremlékének feltárását Szigetvár közelében 2016. július 5-én. I. Szulejmán Szigetvárnál halt meg, testét Isztambulba vitték, belső szerveit ugyanakkor a legenda szerint kivették és a helyszínen eltemették. A legjelentősebb oszmán uralkodóként tisztelt Szulejmán sírhelye a 17. században elpusztult, azóta elveszett a helyének pontos emlékezete. MTI Fotó: Sóki Tamás

A tekintélyes amerikai lap csaknem egykolumnás riportban számol be a szigetvári ásatásokról.

Helene Bienvenu riporter Szigetváron járt, riportjában megszólaltat helybélieket és történészeket egyaránt, köztük Kitanics Mátét, a Magyar Tudományos Akadémia történészét és Pap Norbertet, az ásatások vezetőjét, továbbá Vass Pétert, Szigetvár polgármesterét is.

A helyszínen készült fotókkal és eligazító térképpel illusztrált riportban részletesen felidézik a történelmet – a hódoltság korát, vagyis a törökök magyarországi uralmának másfélszáz esztendejét – , és a város jelenkorának gondjait egyaránt.

A riport tájékoztat arról is, hogy a szigetvári polgármester meghívta a török, a magyar és a horvát államfőt a város ostromának 450. évfordulóján rendezett megemlékezésre, amely szeptemberben lesz.

MTI