Ismét óriáskiállítás nyílik modern és kortárs művészeti alkotásokból.
A Modemben augusztus 6-án kezdődő A szabadság szigete című tárlat anyaga a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum több mint 10 ezer darabos gyűjteményére épül, s csaknem 250 alkotáson keresztül ad majd képet a hazai képzőművészet elmúlt évtizedeiről, a naturalizmustól kezdve a konstruktív törekvéseken, a neoavantgárd absztrakción, a szürrealizmuson át egészen a public artig – derült ki hétfőn, akkor, amikor a rendezvény utolsó műalkotásai is megérkeztek a cívisvárosba.

Tücsöklakodalom

Az ide került munkák közül a sajtónak is bemutatták Korniss Dezsőnek a 100 legszebb magyar festmény között számon tartott Tücsöklakodalom című képét, amely egyben a tárlat legmagasabb biztosítási értékű, mintegy 100 millió forintra becsült darabja, Korniss második szentendrei korszakának főműve. (A Tücsöklakodalom mérete sem hétköznapi: 122 centiméterszer 300 centiméteres.) Ugyancsak a kamerák, fényképezőgépek előtt csomagolták ki Vajda Lajos egyetlen ismert olaj tájképét, a Városrész hegyekkel című 1928-ra, 1929-re datált kisméretű munkáját, valamint Ferenczy Károly Gesztenyefák (1940), Bánovszky Miklós Kettős portré (Paizs Goebel Jenő és Barcsay Jenő) című olajképét, valamint a kiállítás arculati elemét adó Küzdés című festményt, melyet szintén Korniss Dezső készített.

Megtelik a ház

A művészeti központ két szintjét, mintegy 2 ezer négyzetmétert megtöltő tárlaton – amely a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének első bemutatkozása Szentendrén kívül – a modern és kortárs hazai képzőművészet 100 legismertebb, iskolateremtő művésze, köztük Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Korniss Dezső, Ámos Imre, Anna Margit, illetve Pacsika Rudolf munkái lesznek láthatóak 3 hónapon keresztül a Modemben. A több mint 10 ezer darabos gyűjteményt reprezentáló válogatásban hangsúlyosan jelennek meg az olyan ismert iskolák, mint a nagybányai, a neósok, a Nyolcak csoportja, az Európai Iskola vagy az École de Paris magyar szekciója. A bemutatásra kerülő anyag kiemeli majd a magyar művészet történetében is rendkívüli alkotásokat, életműveket ránk hagyó művészeket. Kamarakiállítás jelleggel hangsúlyozza Vajda Lajos, Bálint Endre, Korniss Dezső, Anna Margit és Ámos Imre emblematikus, példaadó munkásságát, Barcsay Jenő, Czóbel Béla és Kmetty János több generációra ható festői hagyatékát – tudtuk meg.

A válogatásban hangsúlyos szerepet kap a Vajda Lajos Stúdió és a kortárs szentendrei alkotók anyaga (többek között Deim Pál, Bereznai Péter, efZámbó István, feLugossy László, Vincze Ottó munkái). Az ő alkotásaik a Modem legfelső szintjén, külön szekcióban lesznek megtekinthetők.

Információink szerint a kiállítás belépője egyben filmklubbérletként is funkcionálni fog. Másfél hónapon keresztül minden héten a Vajda Lajos Stúdió egy-egy filmje látható majd a Modem kávézójában, s a kiállítási belépő valamennyi vetítésre érvényes lesz.