A Holland Orániai-ház alapította meg a Bank of Amsterdamot 1609-ben, mint a világ első központi bankját. Vilmos orániai herceg beházasodott a Windsor-házba, és II. Jakab király lánya, Mária lett a menyasszonya. Az Orániai Rend Testvériség, amely az észak-írországi protestáns erőszakot szította, III. Vilmost helyezte az angol trónra, ahonnan Hollandia és Nagy-Britannia felett uralkodott. 1694-ben III. Vilmos összefogott a brit arisztokráciával, hogy elindítsa a magántulajdonú Bank of Englandet.
A Threadneedle Street Öreg Hölgye – ami a Bank of Englandként ismert – körül 9 méter vastag falak vannak. Három szinttel alatta a világ harmadik legnagyobb aranyrúd készletét tárolják.

A Rothschildok és beltenyésztett nyolc családi partnerük fokozatosan érkeztek, hogy irányítsák a Bank of Englandet. A napi londoni aranyár “meghatározás” az NM Rothschild Bankban történt 2004-ig. Ahogy a Bank of England kormányzó-helyettese George Blunden fogalmazott, “A félelem az, ami elfogadhatóvá teszi a bank hatalmát. A bank akkor képes kifejteni a hatását, ha az emberek tőlünk függnek, és attól tartanak, hogy elveszítik a kiváltságaikat, vagy ha félnek.”