Egyre több az amerikai lepkekabóca a Nagyerdőn, ami ha elszaporodik, veszélyt jelenthet a város környéki gyümölcsösökre.
Tíz napon át irtották a parlagfüvet a Dehusz munkatársai a Nagyerdőn. Az önkormányzat megrendelése alapján ezen túl még a gyomokat is gyérítették, köztük a két mérgezőt, az alkörmöst és a fekete csucsort is eltávolították az erdő területéről. Sőt a Klinika oldalánál és a Medgyessy sétánynál lévő külső területeket is megtisztították. Mindezt úgy, hogy egy ökológus oktatta ki őket arról, mit szabad és mit nem kihúzni a földből.

A szemetet is összeszedték, közben a korábban megrongálódott padokat is kijavították a közmunkások, így a parlagfűmentes övezetben kényelmesen lehet üldögélni a padokon a Nagyerdőn

- A városüzemeltetési osztály által megrendelt padfelújítást hiánytalanul elvégeztük. Ez körülbelül 100:-110 padot érintett, háttámlás és háttámla nélkülit vegyesen. Annyi volt a feladatunk, hogy a régi, töredezett, repedezett, sérült lazúr réteget lecsiszoljuk, újra lekenjük a deszkákat – nyilatkozta Pethe Tamás, a Dehusz Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A gyommentesítés közben azonban kiderült, hogy újabb gonddal kell szembenézni a Nagyerdőn. Ezúttal nem növények, hanem egy rovar okozza a problémát. Ezek az amerikai lepke kabóca, ami Magyarországon 200:4-ben jelent meg, megyénkben az idén lett tömeges.

Lakatos Gyula ökológus azt mondta, hogy ezek a fehér bevonatok a cserjéken már a lepkekabócák és egyre több van belőlük a Nagyerdőn. Ez igazából itt azért jelent gondot, mert a gyors terjedésükkel átkerülhetnek a gyümölcsösökbe, ahol hatalmas károkat okozhatnak.

- A probléma az, hogy ha ez tömeges, mint ahogy lassan alakul, a kertben lévő gazdasági növényekben, szőlőtől kezdve az őszibarack hajtásokban, elszaporodik és azt szívogatva gyengíti, tehát terméskiesést vagy esetleg száradást okozhat – hallhattuk a szakembert.

Az ökológus szerint azért, hogy megakadályozzák a lepkekabócák terjedését, a tájidegen cserjéket, amiken megtelepednek, mint például az ostorfa, gyéríteni kell. A szakember szerint erre október, november környékén kerülhet sor.