A németek közel kétharmada azt szeretné, hogyha a kormányuk visszahívna bizonyos hatásköröket Brüsszeltől, írja az EUobserver hírportál. A britek kiválása az Európai Unióból nem csak Németországban hozta napirendre az uniós tagság támogatottságának kérdését.
Az Emnid közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Németország lakosságának 62 százaléka vélekedik úgy, hogy vissza kell szerezni bizonyos hatásköröket Brüsszeltől, annak ellenére, hogy kilencven százalékuk az EU tagja akar maradni. A fiatalok egyébként jobban támogatják a tagságot, mint az idősebbek: a harminc év alattiak közel kilencven százaléka szerint az uniós tagság pozitív, míg az ötven feletti német lakosságnak csak a kétharmada véli így.

Franciaországban is egyre növekszik az elégedetlenség az unióval kapcsolatban, a „Frexit” népszavazás megtartását a nacionalista Nemzeti Front támogatja. A franciák 45 százaléka támogatná a népszavazás megtartását, míg 55 százalék ellenzi, mutatta ki egy friss közvélemény-kutatás. Egy másik felmérés szerint a lakosság 61 százaléka elégedetlen az EU-val, 66 százalékban úgy vélik: az EU gazdasági értelemben elbukott.

A legtöbben egyébként azon a véleményen vannak, hogy politikusaiknak az ország saját problémáival kellene megküzdeniük ahelyett, hogy más országoknak próbálnak segíteni. Francois Hollande államfő mindenesetre kizárta a referendum lehetőségét. Mint mondta, jövő májusban államfőválasztást tartanak Franciaországban, akkor meglesz a francia állampolgárok lehetősége, hogy a nekik tetsző Európa-politikát képviselő jelölt mellett döntsenek. Az aggodalom egyébként nem alaptalan: 2005-ben a franciák 55 százaléka elutasította az uniós alkotmányt, a hollandokkal együtt blokkolva annak életbelépését.

Nem meglepő ezért az sem, hogy az első ország a Brexit után, amely referendumot tarthat az uniós tagságról, Hollandia lehet, ahol a lakosok több mint fele támogatja ezt, írja a Financial Times. A „Nexitre” a felmérések szerint 48 százalék szavazna, míg a benn maradást a hollandok 45 százaléka támogatja. A legerősebb euroszkeptikus erő, a Szabadságpárt támogatja a szavazást, ám a többi politikai erő ellenzi. „A britek újra vezetik a demokrá­ciá­ért folytatott harcot Európában. Az EU egy bukott projekt, amely elrabolja a pénzünket, az identitásunkat, a demokráciánkat és a szuverenitásunkat” – mondta Geert Wilders, a párt vezetője a Brexitet követően.

Az olaszoknál is megjelent a kérdés: egy hónappal ezelőtt a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy egy referendum esetén a lakosság 48 százaléka a kilépést támogatná. „Éljen az EU-állampolgárok bátorsága. Köszönjük, Nagy-Britannia, most mi jövünk!” – tweetelte a Brexit-szavazást követően Matteo Salvini, az Északi Liga párt vezetője. De a ma nagy népszerűségnek örvendő 5 Csillag Mozgalom is egy referendum megtartásáért szállt síkra az euró mint fizetőeszköz kérdésé­ben. Szerintük a lírára való visszatérés helyreállítaná az ország pénzügyi szuverenitását.