A német parlamenti képviselők csütörtökön elfogadták azt a törvényt, amely célja a menekültek beilleszkedésének segítése. Az integráció a menekült-válság következményeinek kezelésére irányuló erőfeszítések meghatározóan fontos eleme.
A törvényalkotás arra törekszik, hogy a menekültek jogainak és kötelezettségeinek meghatározása révén felgyorsítsa az integrációt egy olyan országban, amely hagyományosan lassan fogadja be az újonnan érkezőket.

Európa legnagyobb gazdasága tavaly több, mint egy millió menedék-kérőt fogadott, ami komoly erkölcsi vitákat váltott ki az országban. Sokan bírálták Angela Merkel kormányát, a kancellár azonban ragaszkodik álláspontjához, amely szerint Németország meg tud birkózni a menekült-áradattal.

Németország történetében először, a Parlament most elfogadta a menekültek integrálásáról szóló törvénytervezet szövegét, amely további terror-ellenes jogalkotás tervét is tartalmazza. A dokumentum pénteken a Felsőház elé kerül végső jóváhagyás céljából.

Az integrációról szóló törvény az újonnan érkezők számára kedvezményes tanfolyamokat biztosít életük németországi újrakezdésének megkönnyítéséhez, de megtagadja a letelepedési engedélyt azoktól, akik nem tudnak élni a felajánlott lehetőségekkel. „A nyelv elsajátítása is szükséges feltétele annak, hogy a menekült itt maradhasson” rögzíti a törvény.

A törvény egy fejezete ismerteti a foglalkoztatáshoz vezető utat. Eddig a menedék-kérők csak akkor kaphattak munkát, ha sem német, sem EU-állampolgár nem jelentkezett a feladatra. Ezt a megkötést most három évre felfüggesztették.

Forrás: figyelo.hu