Idén Debrecenben tartják a több mint 20 éves múltra visszatekintő Karbantartást és Gépjavítást Oktatók Országos Konferenciáját. A két napos rendezvényen az egyetemi oktatók és a cégek képviselői értekeznek arról, hogyan lehet versenyképes tudást átadni a hallgatóknak, amelyet később a gazdasági életben kamatoztathatnak.
Az ország legnevesebb gépészmérnök oktatói gyűltek össze a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. A rendezvényen az oktatók, illetve a meghívott cégek képviselői tapasztalatot cserélhetnek, és javaslatot tehetnek a műszaki egyetemek képzéseinek tartalmára. Ezeket később az oktatók be tudják építeni a tananyagba.

- A cégvezetők el tudják mondani, melyek azok a tendenciák, amelyet alkalmaznak, illetve kellene alkalmazni, és azt mi be tudjuk illeszteni az oktatásunkba. Ez feltétlenül a fejlődést és a jövőt szolgálja – mondta Ráthy Istvánné, a műszaki karának gépészmérnöki tanszékének vezetője.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere a program fontosságát méltatta, melynek köszönhetően a friss diplomásokat gördülékenyen be tudják vonni a város gazdasági életébe.

- Nem öncélúan kell diákokat képezni, hanem olyanokat kell oktatni, akik a duális képzés során szakmai gyakorlatot szereznek, megismerik a cégek elvárásait és az egyetem elvégzése után azonnal munkához is tudnak látni – hallhattuk Barcsa Lajos alpolgármestert.

A cégvezetők bemutatják vállalatuk működését és felvázolják az oktatóknak azt, hogy melyek azok a területek, ahová szakképzett munkaerőt keresnek. Amennyiben ez a közös párbeszéd létrejön, azzal az egyetem, a diákok és a vállalatok is jól járnak.

- Az ilyen konferenciákon lehetőségünk van bemutatni azt, mi az alaptevékenységünk, milyen szakemberekre van szükségünk, mi szükséges ahhoz, hogy felkészült szakembereket tudjunk a későbbiekben foglalkoztatni – közölte Tokaji Róbert, a MÁV Műszaki Felügyeleti Technológiai Igazgatóságának vezetője.

A két napos konferencián a szakmai programok mellett a kulturális rendezvényeket is szerveznek, ahol a előadók megismerkedhetnek a vendéglátó város nevezetességeivel.