Pénteken a döntőkkel és a szétlövésekkel befejeződött Venezuelában a WSB és APB versenyzői mellett profi indulók részvételével megtartott olimpiai kvalifikációs torna. Nehéz- és szupernehézsúlyban csak a győztesek szereztek riói kvótát, a kisebb súlycsoportokban a döntősök mellett a két bronzérmes összecsapásának a győztese szerzett magának programot a nyár hátralévő részére.
A legismertebb profi induló a világbajnoki címét májusban elveszítő Amnat Ruenroeng volt. A thai kiválóság magabiztos teljesítménnyel jutott a döntőbe, ahol egy fiatal mexikói, Lindolfo Delgado volt az ellenfele. Az első menet kiegyenlített, látványos harcot hozott, ám a második menet kezdetét jelző gongszó után a thai sarok jelezte, hogy sérülés miatt feladják a meccset. Úgy tűnt, hogy Ruenroeng a vállát fájlalja. A thai versenyző később elmondta, hogy az elődöntő során megsérült, de mindenképp bokszolni akart a döntőben, mert a győztes kedvezőbb pozícióból várhatja majd rióban a sorsolást, ám a fájdalom miatt nem tudta folytatni a meccset. Érdekesség, hogy a profiban megszokott 50.8 kg-mal ellentétben Ruenroeng most 60 kg-ban bokszolt.

Szintén 60 kg-ban szerzett kvótát a kevésbé ismert Carmine Tommasone. Az olasz versenyző az elődöntőben pont Ruenroeng ellen veszített, így kénytelen volt szétlövésben megküzdeni a török Yasin Yilmazzal az olimpiai kvótáért. A feszült hangulatú meccset mindkét fél végig szabálytalankodta. Az olasz versenyző eleget tett ugyan a győzelemért, ám a bírók miatt izgulnia kellett, ugyanis a versenyzőket fegyelmezni képtelen vezetőbíró levont tőle egy pontot, így a pontozóknál döntetlen lett a végeredmény. Végül a háromból két bíró őt jelölte győztesnek, így a profiként pehelysúlyban versenyző olasz készülhet az olimpiára.

81 kg-ban a döntőig jutott és ezzel kvalifikálta magát a kameruni színekben induló Hassan N'Dam N'Jikam. A korábbi kétszeres középsúlyú világbajnoki kihívóra a fináléban egy fiatal kolumbiai, bizonyos Juan Carlos Carrillo várt, aki a boksz minden elemében felülmúlta veterán riválisát. A mérkőzést egyhangú pontozással, minden menetet elvíve a kolumbiai fiú nyerte.