Jeremy Rifkinnek a CoR konferenciáján kiosztott tanulmánya emlékeztet arra, hogy 2009-ben a koppenhágai klímacsúcson az Európai Unió már javaslatot tett arra, hogy úgy fékezze a világ a CO2-kibocsátást, hogy 2100-ra a Föld átlaghőmérséklete 2 Celsius fokkal emelkedjen a 19. századi első ipari forradalom előtti átlaghőmérséklethez képest.
A világ azonban figyelmen kívül hagyta ezt a javaslatot, azóta viszont az atmoszférába juttatott szennyezés miatt a Föld átlaghőmérséklete sokkal erőteljesebben emelkedik, és 2100-ra akár elérheti a +4,5 Celsius fokos emelkedést is, ami a víz körforgását és az ökoszisztémát drasztikusan megváltoztatná, még szélsőségesebb időjárási jelenségeket okozva.

Rifkin biológusok előrejelzésére hivatkozva azt mondja, hogy ilyen drasztikus hőmérséklet-emelkedés ennyire rövid idő alatt (évszázad végére) a földi fajok felének kipusztulását okozhatja és tízmillió évbe telne, mire ebből “felépülne” a Föld. Ami viszont ennél is sokkal ijesztőbb, hogy Rifkin hivatkozik James Hansenre, a NASA Goddard Intézetének volt vezetőjére és az Egyesült Államok fő klímaügyi kormánytanácsadójára, aki azt vetíti előre, hogy 2100-ra nem 2, vagy 4,5 Celsius fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete, hanem 6 Celsius fokkal. Ez Rifkin szerint azt jelentené, hogy az évszázad végére az ökoszisztéma olyan súlyosan sérülne, hogy kihalna az emberiség.

James Hansen egyébként azt javasolja, hogy ennek elkerülésére a mostani szinthez képest nemcsak fékezni kellene a légkörbe kerülő káros anyagok kibocsátásának növekedését, hanem 10-20%-kal csökkenteni kellene. Erre viszont egyelőre egyetlen kormány sem vállalkozik, de a Rifkin által bemutatott, zéró határköltségű energia előállítási modellel, ami a nap- és szélenergia maximális kihasználását szorgalmazza, ebbe az irányba mozdulna el az emberiség.

Forrás: portfolio.hu