Munkabeszüntetéssel járó általános sztrájkot hirdetett a köztisztviselők országos szakszervezete, kifogásolva a közigazgatásban tapasztalható igazságtalan jövedelmezést. A székelyudvarhelyi városháza nem csatlakozik ehhez.
A Mediafax hírügynökség értesülése szerint a július 5-ei egyórás, a 12-ei egész napos, majd a 19-étől meghatározatlan időre meghirdetett sztrájk oka, hogy a helyi és megyei önkormányzatok alkalmazottainak fizetése jelentősen alulmarad a nemrégiben helyenként 70 százalékos béremelésben részesült központi közigazgatási alkalmazottakéval szemben.

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal alkalmazottainak kevesebb mint tíz százaléka szakszervezeti tag. A hivatalosan bejegyzett szervezet nem tagja az országos szakszervezetnek, és a polgármesteri hivatal alkalmazottait tömörítő szakszervezet vezetője szerint folyamatban van a feloszlása. Eddig még soha nem vettek részt országos akciókban, és nem is kapnak értesítéseket azokról, így valószínűleg a júliusi sztrájk is nélkülük zajlik majd le – közölte a szakszervezeti vezető.

Az országosan 35 ezer tagot számláló szakszervezet követelései között egyébként a 25 százalékos béremelés mellett szerepel az étkezési pótlék, valamint üdülési jegy is.